Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jan.2019, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Poseta Putina važna za ekonomiju Srbije

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je dolazak predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u Srbiju veoma značajan za domaću ekonomiju i da će se tokom njegove posete zagovarati o sigurnom snabdevanju Srbije ruskim gasom.

"Veoma je važno što će predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin doći u Srbiju. Mislim da je to 15. susret između predsednika Srbije Aleksandra Vučiča i njega >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i to samo dokazuje o kom intenzinetu saradnje i međusobnim odnosima je reč. Rusija je za nas veoma važan spoljnotrgovinski partner a razgovori će, pre svega, biti usmereni na budućnost i sigurno snabdevanje gasom", rekao je Mali za Hepi televiziju.

On je dodao da je snabdevanje gasom strateški važno pitanje za Srbiju kojoj će, ako jača ekonomiju i podiže privredni rast, trebati mnogo više tog značajnog energenta.

Mali je istakao da će tokom posete Putina biti potpisano dvadesetak značajnih sporazuma, među kojima su i oni koji se odnose na železnice, odnosno izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra, koji će biti u funkciji povećanja efikasnosti železnica.

Komentarišući druge ekonomske izazove sa kojima se Srbija susreće, pre svega takse od sto odsto na uvoz robe iz centralne Srbije koje je uvela Priština, Mali je istakao da to pitanje mora da se reši ali da rešenje svakako ne leži u kontramerama.

Prema njegovim rečima, Srbiji je važan mir i stabilnost u regionu i da politička stabilnost i napredak idu zajedno.

"Podaci o spoljnoj trgovini za 2017. godinu govore da smo tada ostvarili 3,9 milijardi evra spoljnotrgovinske razmene sa svim zemljama CEFTA regiona, a od te sume 3,1 milijardi evra je bio naš izvoz. Mi dominiramo u regionu po tom pitanju. U ekonomiji svaki mali šok ili negativna vest utiče na onog koji novac želi da investira", rekao je Mali.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.