Izvor: RTS, 07.Feb.2022, 10:41

Makronova 24 sata za mir

Predsednik Francuske Emanuel Makron u naredna 24 sata razgovaraće sa ruskim i ukrajinskim predsednikom, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim, u pokušaju da spusti tenzije između ove dve države. Pred put je poručio da Rusija ima pravo da zahteva pregovore o bezbednosnim garancijama, ali i da treba sačuvati suverenitet Ukrajine. Po sletanju u Moskvu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao je da u čuda ne veruje, ali i da je optimističan.
Već nedeljama zvecka se oružjem oko istočne granice Ukrajine i ne smiruju se tenzije na relaciji MoskvaVašington. Ni jedna ni druga strana ne odstupaju od svojih zahteva, dok građani Ukrajine strahuju da bi svakog trenutka mogao da izbije rat.

Zato su sve nade uprte u diplomatske moći predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je danas doputovao u Moskvu na razgovor sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.
"U razumnoj meri sam optimističan, ali ne verujem u čuda", rekao je Makron po sletanju u Moskvu.
Dvojica lidera tokom prošle nedelje su čak tri puta razgovarala telefonom, a na stolu u Moskvi danas će biti mnoštvo pitanja, posebno predlog o bezbednosnim garancijama koje je 17. decembra prošle godine obelodanilo rusko ministarstvo spoljnih poslova.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će "Putin biti spreman da nastavi diskusiju koju su dvojica lidera započela preko telefona". Tema će svakako biti i bilateralni odnosi dve zemlje.
Više detalja o razgovoru koji dolazi u trenutku uzavrelih strasti i nikad gorih odnosa SAD i Rusije od Hladnog rata, znaće se na konferenciji za medije dvojice lidera po završetku sastanka.
U veri da može da obezbedi deeskalaciju situacije u vezi sa Ukrajinom, Makron iz Moskve putuje u Kijev gde ga u utorak čeka razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.
Dva izvora bliska Makronu rekla su za Rojters da njegov put u Moskvu i Kijev ima cilj kupovinu vremena i zamrzavanje situacije bar do aprila, kad će u nekoliko država Evrope biti održani izbori, pa i predsednički u Francuskoj.
Konsultacije sa Bajdenom Pre nego što je krenuo put Moskve, Makron je obavio konsultacije sa američkom stranom. Sa Džozefom Bajdenom razgovarao je telefonom čak 40 minuta.
Kako je navela Jelisejska palata, razgovor dvojice lidera "omogućio je da podele informacije koje su prikupljene tokom vikenda, radi bolje koordinacije uoči Makronovog puta".
Iz Bele kuće stiže saopštenje da su Makron i Bajden razgovarali o "diplomatiji koja je u toku i pokušaju odvraćanja ruskog kontinuiranog gomilanja vojske na granici sa Ukrajinom".
Šta je Makron poručio pred put Uoči polaska za Moskvu, predsednik Francuske je u intervjuu Žurnal di dimanšu rekao da je uveren da osvajanje Ukrajine nije Putinov osnovni geopolitički cilj, već "on želi da uspostavi jasna pravila kohabitacije sa NATO-om i Evropskom unijom".
Prema Makronovim rečima, Rusija ima pravo da zahteva pregovore o bezbednosnim garancijama.
"Bezbednost i suverenitet Ukrajine, ili bilo koje druge evropske države, ne može biti deo kompromisa, ali je takođe legitimno pravo Rusije da postavi pitanje sopstvene bezbednosti", rekao je predsednik Francuske.
Ukazao je da bi postizanje dogovora moglo da znači da zapadni saveznici moraju nečega da se odreknu.
"Našu evropsku braću moramo štititi tako što ćemo predložiti novu ravnotežu koja će sačuvati njihov suverenitet i mir, ali to treba uraditi tako da istovremeno poštujemo Rusiju i shvatimo sadašnje traume tog velikog naroda i velike nacije", poručio je Makron.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Idemo u Putinov brlog, to je kockanje"

Izvor: B92, 07.Feb.2022

Francuski predsednik Emanuel Makron leti u Moskvu u riskantnom diplomatskom potezu tražeći od Vladimira Putina da se obveže da smanji napetosti oko Ukrajine...Makron je protekle sedmice obavio frenetični niz telefonskih razgovora sa zapadnim saveznicima, Putinom i ukrajinskim predsednikom...Nakon...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.