Kurti strahuje od saradnje Srba sa KiM i Putina

Izvor: B92, 29.Jan.2016, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurti strahuje od saradnje Srba sa KiM i Putina

Priština -- Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti strahuje da bi Zajednica srpskih opština bila “mini vlada“ koja bi mogla da uspostavi kontakte sa Vladimirom Putinom.

Osnivač opozicionog radikalnog pokreta i poslanik u kosovskom parlamentu je najavio da će se ujedinjena kosovska opozicija boriti svim silama da se tako nešto ne dogodi, odnosno da ZSO ne bude formirana.

Kurti je u izjavi za crnogorsku redakciju RTK rekao da će ZSO imati svog predsednika, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zastavu i simbole, potpuni nadzor kada su u pitanju privredni razvoj na lokalu, urbano i ruralno planiranje, zdravstvo, obrazovanje, kultura.

Naveo je i da će ZSO imati šefa administracije i izvršni odbor i na neki način biti "mini vlada" od sedam osoba.

Prema njegovim rečima, ZSO će imati pravo da uspostavlja diplomatske odnose sa drugim sestrinskim zajednicama, na primer, kako je rekao, sa onima u Republici Srpskoj, Srbiji, Rusiji, Belorusiji...

“Znamo da Milorad Dodik danas ima mnogo bolje odnose sa Putinom nego sa Vučićem. Ako se osnuje Zajednica sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu ona će se odmah povezati sa Putinom. Mi to ne možemo dozvoliti i spremni smo da preduzmemo sve radnje i aktivnosti koje su neophodne kako bismo to sprečili“, kazao je Kurti.

Objasnio je da stoga ujedinjena opozicija ima dva zahteva za kosovsku vladu.

Prvi je da traže da se sporazum iz avgusta 2015. o Zajednici srpskih opština poništi, kao i sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

“Sporazumom sa Crnom Gorom mi gubimo oko devet hiljada hektara zemlje na Prokletijama, ili albanskim Alpima kako ih mi nazivamo, zbog toga što se granica povlači više unutar teritorije Kosova“,” rekao je Kurti.

Inače, opozicija na Kosovu je najavila još jedne proteste za osmogodišnjicu od jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti, 17. februara, a Kurti ne isključuje ni nerede kakvi su se već događali na opozicionim protestima.

Kurti je kazao da opozcija nastavlja i sa blokadom kosovskog parlamenta.

“U budućnosti mi nećemo dozvoliti da se nastave sednice skupštine Kosova. Mi i dalje imamo suzavca dovoljno, dobijamo ga od policije koja ga baca tokom protesta. Mi te čaure sa suzavcem koje se ne aktiviraju uzimamo i unosimo u skupštinu“, kazao je Kurti.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kurti se plaši od veze ZSO sa Putinom

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Jan.2016

Osnivač opozicionog radikalnnog pokreta Samoopredeljenja i poslanik u kosovskom parlamentu Aljbin Kurti strahuje da bi, ako bude formirana, Zajednica srpskih opština (ZSO) bila “mini vlada” na Kosovu koja bi mogla da uspostavi direktne veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom...On je najavio...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.