Zbog čega Putin saziva veliku petorku

Izvor: B92, 24.Jan.2020, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog čega Putin saziva veliku "petorku"

"Potreban je samit lidera petorke SB UN kako bi razgovarali o globalnim izazovima i počeli da tragaju za načinima da se stabilizuje situacija u svetu."

To je rekao portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov, govoreći o predlogu predsednika Rusije Vladimira Putina da se održi ovakav susret.

Peskov je podsetio da je šef države predložio da se organizuje ovakav sastanak „u bilo koje vreme i na bilo kom mestu“.

„Zbog čega? Kako bi se razgovaralo o toj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kritičnoj masi izazova u najrazličitijim oblastima i masi konfliktnog potencijala na regionalnom i međunarodnom nivou, kako bi upravo zemlje ’petorke‘ preuzele odgovornost da se zaustavi opasan rast kritične mase“, rekao je predstavnik Kremlja.

Kako je ukazao Peskov, države treba da se uzdignu iznad nesuglasica koje postoje u ovom trenutku među njima, kako bi „počele da tragaju za načinima deeskalacije, radi odgovora na te izazove koje sada stoje pred čovečanstvom“.

Vladimir Putin je na forumu u Izraelu predložio da se sazove sastanak lidera država stalnih članica SB UN.

Francuski lider Emanuel Makron podržao je ovaj predlog, Kina takođe, dok je Velika Britanija saopštila da očekuje od Rusije detalje u vezi sa njim.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.