Komersant: Putinova poseta treba da odgovori da li je Srbija spremna da bude ključni saveznik

Izvor: Beta, 17.Jan.2019, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komersant: Putinova poseta treba da odgovori da li je Srbija spremna da bude ključni saveznik

Poseta predsednika Vladimira Putina Beogradu ima pre svega politički značaj i treba da da odgovor na principijelno pitanje: da li je Srbija spremna da bude ključni saveznik Moskve u regionu ili će nastaviti zbližavanje sa EU i NATO, balansirajući izmedju Zapada i Rusije, ocenjuje današnji moskovski dnevnik Komersant.List piše da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poslednje vreme aktivno gura ideju o razgraničenju sa Prištinom, kao uslov za normalizaciju odnosa, bez čega je nemoguća integracija Srbije u EU. "Moskva je skeptična prema sporazmu Srbije i Kosova, što želi EU, strahujući da će postati protektorati NATO. U Moskvi ne žure ni da podrže ideju o novom razgraničenju, smatrajući da će Beograd time faktički priznati Kosovo. Tako da i posle današnjijh razgovora o kosovskoj problematici, njihovo tumačenje može biti potpuno različito, kao što je bilo posle oktobarskog susreta u Moskvi", piše list. Nesuglasice izmedju Moskve i Beograda postoje i o još jednom principijelnom pitanju, piše list i navodi da je reč o humanitarnom centru u Nišu.Nezadovoljstvo Moskve izaziva i to što je Srbija, koju Moskva smatra "ključnim saveznikom na Balkanu", preduzela poslednjih godina niz koraka prema NATO, dodaje Komersant.POVEZANE VESTIPutin u Beogradu: Bliske veze temelj za budućnost. Ispred Hrama Svetog Save doček (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Evropska Unija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

N. Samardžić: Putinova poseta zabrinjavajuća, Rusija ne želi Srbiju u EU i NATO

Izvor: Beta, 17.Jan.2019

Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji i "performans" koji je tom prilikom priredjen u Beogradu vrlo su zabrinjavajući, obzirom na to da ruski predsednik ima razarajuću ulogu u odnosu na Evropsku uniju, čiji Srbija želi da postane član, ocenio je profesor Beogradskog univerziteta i osnivač...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.