Kolinda i Putin oči u oči: O čemu su razgovarali?

Izvor: Vesti-online.com, 18.Okt.2017, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolinda i Putin oči u oči: O čemu su razgovarali?

Ruski predsednik Vladimir Putin i hrvatska predsednica Kolina Grabar Kitarović sastali su se danas u Sočiju, prvog dana njene posete Rusiji, a nakon toga potpisan je niz zajedničkih akata između dve države koji bi trebalo da poboljšaju odnose dveju država, javila je HINA, dok zagrebački Jutarnji list konstatuje da je pedsednica na prijem kod Putina čekala 45 minuta.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Putin je razgovore sa hrvatskom predsednicom ocenio konstruktivnim i istakao da je "Hrvatska važan partner Rusije na Balkanu".

Predsednik Rusije rekao je novinarima da je sa hrvatskom koleginicom razmotrio konkretne mere za poboljšanje uzajamne saradnje, naročito privredne veze.

- Razmotrili smo nove inicijative kojima bismo stimulisali naše veze, između ostalog u zajedničkoj realizaciji projekata hrvatskih i ruskih firmi u trećim zemljama - rekao je Putin, uz ocenu da u ovoj godini postoje, kako je rekao, dobre mogućosti da se robna razmeni vrati na "pretkrizni period".

- Velike nade polažemo u gospodarski forum u Moskvi, a posebnu pažnju smo usmerili u sektor energetike u kojem je Hrvatska velik uvoznik naftnih derivata iz Rusije - naveo je i dodao da sa svoje strane Gazprom osigurava gotovo polovinu potreba Hrvatske za prirodnim plinom, Lukoil ima razgranatu mrežu benzinskih pumpi, a ruske korporacije pomagale su u razvoju električne energetike Hrvatske.

Valja napomenuti, kazao je ruski predsednik, da su se hrvatske firme  pridružile i izgradnji arktičkog tankera, a ruska Sberbanka i VTB učestvuju u finansijskom oporavku koncerna Agrokor.

Kitarovićeva je zahvalila predsedniku Putinu na gostoprimstvu u Sočiju za koji je rekla da je podseća na Opatiju, "kolvku hrvatskog turizma i jednu od omiljenih destinacija ruskih turista na Jadranu".

- Hrvatska kao odgovorna članica EU i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah. Danas je izražena želja za novom saradnjom te sam u tom duhu i pozvala predsednika Putina da zvanično poseti Hrvatsku, što bi ujedno bila prva zvanična poseta jednog ruskog predsednika našoj zelmji - rekla je Grabar Kitarović.

Istakla je da je u razgovoru sa ruskim predsednikom utvrdila premise uspešne saradnje koji su žoveli hrvatsko-ruske privredne odnose i ujedno je zahvalila Putinu na posredovanju oko rešavanja problema zagađenja vazduha u Slavonskom Brodu.

Inače, na sutrašnjem privrednom forumu u Moskvi nekoliko stotina firmi će diskutovati  o potencijalnoj novoj saradnji, a istaknuto je i kako se hrvatska robna razmena povećana uprkos sankcijama.

- Rusija je pokazala želju da ulaže u energetski sektor u Hrvatsku, a ogledni primer toga je ugovor između Gazproma i PPD-a o višegodišnjem snabdevanju plina za Hrvatsku - rekla je Kitarović i dodala da ruskog predsednika upoznala sa inicijativom triju mora.

- Ovde valja naglasiti i da Rusija predstavlja i nezaobilaznog partnera u razgovorima o sigurnosti u svetu. Takođe, čvrsto verujem da će sprovođenje Sporazuma iz Minska dovesti do poboljšnja situacije u Ukrajini, što je u interesu Ukrajine, Rusije i svih ostalih evropskih država - rekla je  Grabar Kitarović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin: Hrvatska važan partner Rusije u Evropi i na Balkanu

Izvor: B92, 18.Okt.2017

Hrvatska je važan partner Rusije u Evropi i na Balkanu, navodi ruski predsednik Vladimir Putin nakon sastanka s predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović..."Razgovor sa predsednicom Hrvatske bio je konstruktivan i potvrdio je namere naše dve države za razvojem saradnje u svim pravcima", rekao...

Nastavak na B92...

Putin najavio: Gradićemo brodove sa Hrvatskom

Izvor: B92, 19.Okt.2017, 07:58

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da je Hrvatska važan partner Rusije i istakao posebnu vezu dve zemlje na ekonomskom planu...Posle susreta sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, Putin je u Moskvi kazao da u Hrvatskoj posluju ruske banke, Sberbanka i VTB banka, koje su pomogle...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.