Karpičkov: Putin ima najviše još tri godine života

Izvor: B92, 29.Maj.2022, 17:01

Karpičkov: "Putin ima najviše još tri godine života"

Ruski predsednik Vladimir Putin je ozbiljno bolestan i ima još najviše tri godine života, rekao je neimenovani agent FSB bivšem kolegi Borisu Karpičkovu.

Iako poslednjih meseci svetskim medijima kruže tvrdnje o oslabljenom zdravlju ruskog lidera, od početka ruske invazije na Ukrajinu, one sada dolaze iz toliko različitih izvora da je teško poverovati da ne sadrže bar dozu istine.

Boris Karpičkov >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bivši agent KGB-a i FSB-a, čovek rođen u Letoniji koji je špijunirao svoju domovinu za Moskvu nakon što je ona proglasila nezavisnost, a pobegao je u Britaniju 1998. godine, gde je postao jedan od najglasnijih kritičara Putinovog režima.

On je u intervjuu za britanski Miror rekao da je od bivšeg kolege dobio poruku da ruski predsednik boluje od "teške forme brzo napredujućeg karcinoma", da polako gubi vid, te da ima dve ili tri godine života.

Slične optužbe iznose i drugi izvori, pozivajući se na informacije širokog spektra zvaničnika Kremlja. Telegram kanal General SVR, koji tvrdi da ima izvore iz Kremlja, javio je da je Putin ovog meseca imao operaciju za koju su lekari rekli da je neophodna, koja je uspešno obavljena i da se Putin trenutno oporavlja.

Lekari su, kako se navodi, operaciju obavili u noći između 16. i 17. maja, nakon što su Putinovi dežurni lekari insistirali da se hitno zakaže. Kanal je naglasio da je ranije primećeno da je Putin bio odsutan u medijima i vestima od 17. do 19. maja i da je imao kontakt samo sa Nikolajem Patruševom, sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

Da je Putin stalno pod nadzorom lekara, tvrdi i Kristofer Stil, bivši zvaničnik britanske obaveštajne službe MI6 zadužen za Rusiju. Ranije ovog meseca, Stil je rekao britanskim medijima da izgleda da Putin mora da pravi redovne pauze kad god se održavaju duži sastanci.

"Sednice Saveta bezbednosti koje bi trebalo da traju sat vremena podeljene su na nekoliko segmenata", rekao je Stil radiju LBC. „Izlazi u pauzama i dobija medicinsku pomoć. Dakle, jasno je da je ozbiljno bolestan. Nije jasno koliko smrtonosno ili neizlečivo... ne možemo biti sigurni. Ali to, bez sumnje, ima veoma ozbiljan uticaj na rusku vladavinu u ovom trenutku."

A bivši šef britanske vojne obaveštajne agencije ser Ričard Dirlav rekao je da veruje da će Putin nestati sa političke scene već 2023. godine, hospitalizacijom. Ne kažem da neće izaći iz bolnice, ali neće izaći kao lider Rusije", rekao je Dearlav.

"Mislim da je to način da se stvari pomere iz mrtve tačke bez državnog udara", dodao je on.

Pitanje Putinovog zdravlja pokreće i sve veći broj snimaka njegovih susreta sa zvaničnicima i liderima drugih zemalja, na kojima pokazuje, u najmanju ruku, neobično ponašanje. Prvi takav snimak bio je sa sastanka sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom, na kome se vidi kako se Putinova desna ruka nekontrolisano trza.

Na sastanku Putina i Lukašenka u Sočiju prošle nedelje, ruski predsednik je počeo da čudno savija levu nogu dok su sedeli i razgovarali – a isti čudan gest zabeležen je tokom sastanka sa predsednikom Tadžikistana Emomalijem Rahmonom. Ovim kadrovima treba dodati i sve češću scenu u kojoj se Putin hvata za ruku za naslon stolice ili za ivicu stola. Jedno moguće objašnjenje, iako ostaje na nivou spekulacija, jeste da pokušava da prikrije trzaje koji su simptomi Parkinsonove bolesti.

Glasine da Putin boluje od Parkinsonove bolesti i raka prvi put su se pojavile pre dve godine, ali je njegovo zdravlje postalo jedno od ključnih pitanja u okviru rata u Ukrajini poslednjih nedelja. Kremlj je do sada odbijao da direktno odgovara na pitanja o predsednikovom zdravlju, ali redovno poriče da pati od bilo kakvih zdravstvenih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.