Izvor: Blic, 12.Okt.2016, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KO JE NOVI KONZUL SRBIJE U RUSIJI Genadij Timčenko - Putinov prijatelj, neprijatelj SAD

Počasni konzul Srbije u Sankt Peterburgu Genadij Nikolajevič Timčenko je jedan od najbogatijih Rusa, prijatelj Vladimira Putina, vlasnik kompanije, i osoba koja se već neko vreme nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Ono što se zna jeste da je Putinov blizak prijatelj, iako o tom prijateljstvu nerado govori. Priča se da se druže više od dve decenije, a prema pisanju ruskih medija Putin >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mu je poklonio i štene labradora - Romija, iz prvog legla svoje ljubimice Koni.

Zbog toga što podržava politiku ruskog predsednika, Timčensko se od 2014. nalazi na crnoj listi SAD. To je, bar po njegovom objašnjenju, i razlog zašto su SAD pokrenule pre dve godine istragu i protiv njega i njegove kiparsko-švajcarske firme “Gunvor”. Timčenko je tada kazao da je to pokušaj napada na predsednika Rusije Vladimira Putina.

Kako je svojevremeno pisao “Volstrit žurnal”, američko državno tužilaštvo pokrenulo je istragu u vezi s pranjem novca protiv Timčenka, odnosno da li je putem američkog finansijskog sistema prebacivao sredstva stečena iz navodnih koruptivnih radnji u Rusiji. Timčenko je, inače, jedan od prvih ruskih biznismena protiv kojih su SAD uvele sankcije.

Zanimljivo je i da je pre dve godine izjavio da je spreman da izgradi železnički tunel ispod Kerčkog moreuza koji će povezati Krim i kontinentalni deo Rusije, čija bi gradnja koštala 1,12 milijardi dolara.

Genadij Timčenko je vlasnik privatne investicione kompanije “Volga grupa” koja se specijalizovala za ulaganja u energetici, transportu i infrastrukturi. Sa bogatstvom koje je procenjeno na 11,4 milijardi dolara, zauzima peto mesto na “Forbsovoj” listi najbogatijih Rusa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.