EKOLOŠKA KATASTROFA IZ RUSIJE POSTAJE SVETSKI PROBLEM: Desilo se nešto što prevazilazi sva očekivanja (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jun.2020, 18:08

EKOLOŠKA KATASTROFA IZ RUSIJE POSTAJE SVETSKI PROBLEM: Desilo se nešto što prevazilazi sva očekivanja (VIDEO)

Predsednik Vladimir Putin prošle nedelje proglasio je vanredno stanje i kritikovao lokalne vlasti zbog lošeg upravljanja incidentom

Gorivo koje se izlilo u ruskom delu arktičkog kruga stiglo je do jezera iz kojeg reka teče severno prema okeanu.

Rezervoar goriva elektrane u blizini sibirskog grada Norilska prošlog petka se urušio, nakon čega se više od 21.000 tona dizelskog goriva izlilo u reke >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i zemljište.

Grinpis je taj incident uporedio s izlivanjem nafte kompanije "Ekson Valdez" u blizini Aljaske 1989. godine, što se smatra jednom od najvećih ekoloških katastrofa u istoriji.

Vlasti pokušavaju da očiste i zadrže širenje goriva koje je stiglo do jezera Pjasino, udaljenom oko 20 kilometara od Norilska.

- Gorivo je ušlo u jezero Pjasino - objavio je Aleksander Us, guverner Krasnojarska.

#Russia | The Diesel spilled on May 29 at a Norilsk thermoelectric station in the #Arctic Circle continues to move towards the sea. #Environmenthttps://t.co/4T2UW2ySpg

— teleSUR English (@telesurenglish) June 9, 2020

- Sada je važno da spreče da uđe u reku Pjasinu koja teče prema severu. To bi trebalo da bude moguće - dodao je.

Jezero Pjasino dugo je oko 70 kilometara, a iz njega do Karskog mora, dela Arktičkog okeana, teče reka Pjasina.

- To bi imalo negativan uticaj na zalihe vode, na životinje koje je piju i na biljke koje rastu na obali reke - rekao je Vasilj Jablokov, čelnik Grinpisa za klimatska pitanja u Rusiji.

Norilsk, zabačeni grad s oko 180.000 stanovnika, nalazi se u arktičkom krugu i izgrađen je oko kompanije "Norilsk nikl", vodećeg svetskog proizvođača nikla i paladijuma.

Us je naglasio da je ova katastrofa najgora te vrste u Arktiku i u modernoj ruskoj istoriji pa je istakao da mora da se istraži zašto je toj kompaniji trebalo dva dana da izvesti vlasti o nesreći i u početku da pogrešno objašnjenje.

Grad Norilsk je obećao da pokrije troškove čišćenja i objavio da se veruje da je nesreću uzrokovalo odmrzavanje permafrosta koje je urušilo temelje rezervoara goriva.

Predsednik Vladimir Putin prošle nedelje proglasio je vanredno stanje u toj regiji i kritikovao lokalne vlasti zbog lošeg upravljanja incidentom.

Grad Norilsk je obećao da pokrije troškove čišćenja i objavio da se veruje da je nesreću uzrokovalo odmrzavanje permafrosta koje je urušilo temelje rezervoara goriva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.