Dijaspora o Putinovoj poseti Beogradu: Veliko ohrabrenje za Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jan.2019, 01:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijaspora o Putinovoj poseti Beogradu: Veliko ohrabrenje za Srbiju

Jednodnevna poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu pretvorila se u veliki spektakl. Moskovski mediji su preneli da je Putin dočekan u imperijalnom stilu, da su himnu pratila crkvena zvona i artiljerijski plotuni. Svi su naveli da je ruskog predsednika ispred Hrama Svetoga Save čekalo, po ocenama vlasti u Beogradu, oko 130.000 ljudi, ali bilo je i onih koji su izneli sopstvenu skromnu procenu o nekoliko desetina hiljada.

Takođe da se Putin neplanirano obratio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << okupljenom narodu. Svi značajniji mediji u zemljama u regionu s velikom pažnjom pratili su posetu ruskog predsednika. Zapadni mediji su ocenili da je ruskom predsedniku organizovan raskošan doček, ali i da Putin ovom posetom želi da zadrži uticaj Moskve na Balkanu i da zacementira veze sa zemljom koja nastoji da uđe u EU. Koliko su zemljaci u rasejanju pratili posetu i kako je ocenjuju, govore čitaoci "Vesti" iz Evrope i Kanade.

- Jesam, pratio sam koliko sam mogao. Prema mojoj proceni ova poseta je bila u pravom trenutku, uzimajući u obzir situaciju na Kosovu. Najviše mi se dopalo kad je Putin na Vračaru kod Hrama Svetog Save ušao među okupljeni narod i time pokazao kako smo mi Srbi ipak dobar, normalan i miroljubiv narod.

- Pratio sam koliko sam mogao, ipak, živim u drugoj zemlji pa su i manje mogućnosti za praćenje događaja u matici. Vidim da je Putin bio dobro primljen, onako kako smo i očekivali, a i dopala mi se slika bratskih odnosa naše dve zemlje. Prijateljstvo smo, čini mi se, čvrsto utemeljili, tradicionalno nas mnogo toga vezuje, iako to nije po ukusu nekih zemalja sa Zapada. Ipak, iako će ovaj Putinov dolazak unaprediti, pre svega, našu ekonomsku i političku saradnju, a ne treba zanemariti ni nauku, kulturu, sport i druge delatnost. Iako će se saradnja razvijati u sve boljem pravcu, ipak mislim da se neće bitno promeniti dosadašnje stanje. A, naravno, ova Putinova poseta je bila od velike važnosti, ponajviše što je obelodanila koliko Rusija pridaje značaja Srbiji.

- Pratio sam posetu predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu. Smatram da je to bio veliki događaj odmah na početku ove godine. Čitav svet je pratio njegov dolazak, jer predsednik Rusije ne dolazi u svaku zemlju, a posebno ne sa rečima prijateljstva i saradnje. Sve što je rekao je veliko ohrabrenje za Srbiju. Nadam se da će njegove reči biti sada novi podstrek za rešavanje kosovskog pitanja. Jasno je stavio do znanja da se međunarodno pravo mora poštovati, a tako i Rezolucija 1244. Sada očekujem da će se vršiti veći pritisak na Prištinu da prestane s politikom provokacija. Svet mora da shvati da imamo podršku Rusije, koja nas neće ostaviti na cedilu. Mislim i da smo Putinu priredili veličanstven, bratski doček.

- Poseta je odlično organizovana. Čak su i zapadne televizije rekle da je sve bilo "pod konac". Putina je pred Hramom Svetog Save dočekalo 120.000 ljudi. To je najveće priznanje koje je jedan strani državljanin ikada doživeo u Srbiji. Bila je to političko privredna, ali i strateška poseta. Potpisano je više od 20 raličitih sporazuma. Najvažnija je izgradnja gasovoda koji će ići kroz Srbiju i Republiku Srpsku. Rusija će u Srbiji graditi pruge, ali će ulagati i u vojnu industriju. Posle ove posete mislim da će i situacija oko Kosova krenuti drugim putem.

- U vreme Putinove posete Srbiji sam bila zauzeta poslom, pa nisam mogla da ispratim, ali sam preko medija videla deo. Mogu da vam kažem da sam iskreno razočarana izveštavanjem nemačkih medija koji jedva da su preneli da je Putin posetio Srbiju, a nadala sam se da će to biti više propraćeno. Zahvalna sam svakom Srbinu koji je došao u Beograd da dočeka i pozdravi jednog tako velikog državnika, jer su Rusi naš bratski narod. Mislim da će ovaj Putinov dolazak u našu zemlju pokazati svima da je Rusija uz nas i da imamo podršku Moskve, kada su u pitanju pregovori u vezi sa Kosovom i Metohijom. Sad se vidi da imamo i mi nekoga i da nismo sami.

- Pratio sam dešavanja u Srbiji i radovao sam se, jer je konačno jedan velikan kao što je Putin posetio našu Srbiju. Posle svih dešavanja kod nas, nažalost u prethodnih nekoliko godina, možda se malo stabilizuje i situacija u našoj zemlji. Takođe me raduje što mediji javljaju da je potpisano i nekoliko ugovora o unapređenju odnosa sa Rusijom. A nadam se, što se Kosova tiče, da će i tu biti dosta boljitka, jer svi znamo ko je i šta je Rusija. A sigurno će biti i još više napretka što se tiče ekonomskih odnosa Srbije i Rusije. Živimo u nadi i nadamo se u svakom pogledu boljem sutra i možda se spreči i odlazak naše omladine na Zapad u mislima za boljim životom.

- Putindan u Beogradu. Narod već nedeljama protestuje protiv Vučića. Ova Putinova poseta Srbiji je Vučiću dobrodošla. Upala mu kašika u med, što bi naš narod rekao. Srbija je strateški važna i za istok i za zapad, samo što mi nemamo vladu koja ume to diplomatski da iskoristi i da od Srbije napravi raj na zemlji. Ne verujem da će ova poseta nešto drastično promeniti nabolje. Inače, meni kao ženi je drago što je tako harizmatičan muškarac kao što je Putin posetio moj rodni grad.

- Srbi se nikad nisu oslobodili kompleksa nevoljenog deteta, što nije nimalo začuđujuće. Na stalnim vetrometinama istorije, izgaženi i isponižavani turskim jarmom, izigrani i prevareni za ideju prve Jugoslavije za koju su iskrvarili, nagrđeni i unazađeni unutrašnjim deobama koje je doneo uvezeni komunistički režim, ponovo obogaljeni ideološki, materijalno i ljudski posle krvavog raspada druge Jugoslavije i besprimernog bombardovanja, oni nikad nisu prestali da sanjaju o velikom bratu koji će ih zaštititi i iza koga će moći da se zaklone. Zbog toga sva ta euforija i sva ta razdragana lica okupljenih prilikom pojavljivanja Putina u Beogradu. On je bio upravo to - neko ko je davao nadu, a istovremeno ovaploćivao upravo sve ono za čim napaćena srpska duša čezne: odmerenost, mudrost i dostojanstvo predsednika uz kojeg se građanin oseća sigurno i zaštićeno. Dakle, bila je to jednodnevna bajka za srpskog običnog čoveka, gde je mogao da vidi da politika ne mora biti cirkus i da političari nisu uvek klovnovi i lude kojih se čovek stidi i, što je najtužnije, neretko i plaši njihovih poteza.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.