Izvor: Blic, 24.Jan.2018, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRITANCI U PANICI "Putin je nepredvidiv, mogao bi da nas napadne SVAKOG TRENUTKA i to oružjem koje ne očekujemo"

Vladimir Putin mogao bi da započne neprijateljska dejstva na Zapad “i pre nego što očekujemo”, rekao je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Velike Britanije Nik Karter, u govoru koji je održao u ponedeljak na Kraljevskom institutu ujedinjenih oružanih snaga.

Upozoravajući na ogromne vojne sposobnosti Rusije, general Karter je rekao da Kremlj predstavlja “jasnu i aktuelnu pretnju” i izneo predviđanje da će sukob započeti nečim neočekivanim.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Oni nisu hiljade milja daleko od nas, već na pragu Evrope - rekao je on.

Sposobnost Britanije da spreči ili odgovori na pretnju “nestaće ukoliko im ne budemo ravni”, rekao je Karter i dodao:

- Rusija bi mogla da pokrene neprijateljska dejstva i ranije nego što očekujemo.

Koristeći ozbiljno upozorenje kako bi ukazao na neophodnost povećanja izdvajanja za vojsku, general Karter je, između ostalog, rekao:

- Britanija bi mogla da smanji povlačenje vojske iz Nemačke kako bi omogućila vojnom osoblju da se hitno prebaci u Istočnu Evropu u slučaju da izbije rat;

- Moskva je iskoristila građanski rat u Siriji da bi stavila vojsku u stanje borbene gotovosti tokom testiranja raketa dugog dometa i druge opreme;

- Konvencionalne oružane snage osiguravaju Rusiji “predvidljivu vojnu prednost”;

- Neprijateljska dejstva bilo bi teško predvideti i sada je trenutak da se pozabavimo pretnjama.

Karter je održao govor u trenutku kada su i stručnjaci upozorili na opasnost od Rusije i neophodnost da Britanija poveća budžet za vojsku.

Direktor Nacionalnog centra za sajber bezbednost upozorio je da nije pitanje “da li” će se Velika Britanija naći na meti velikog napada, već “kada”.

Kijaran Martin je rekao da je Britanija imala sreću što je izbegla hakerski napad “prve kategorije”, koji može da onesposobi infrastrukturne sisteme za snabdevanje energijom i sektor finansijski usluga.

Bivši direktor Državnog komunikacionog štaba (GCHQ) Robert Hanigan rekao je za BBC da je ozbiljno zabrinut zbog sve agresivnijeg ponašanja Rusije u sajber-prostoru.

- To je jedina država koja me stalno drži budnim jer su se njihove namere menjale tokom godina.

General Karter je prikazao propagandni video ruske vojske i rekao da Moskva razvija “ogromne vojne kapacitete”.

On je upozorio da neprijateljska dejstva neće započeti “malim zelenim ljudima”, aludirajući na konvencionalne pešadijske snage u kamuflažnim uniformama.

- Započeće nečim što ne očekujemo. Ne bi trebalo da nam ono što smo do sada videli služi kao model za budućnost - rekao je on.

Ruska ratna doktirna koristi “sve instrumente nacionalne moći, a ne samo vojsku”, dodavši da “nam to znatno otežava da prepoznamo njihove prave namere i razlikujemo šta je mir, a šta je rat”.

Za odvraćanje Rusije u Istočnoj Evropi, Britanija i njeni saveznici u NATO moraju da unaprede sposobnost prepoznavanja situacije, ubrzaju donošenje odluka o tome šta će preduzeti i okupe sve snage koje su im potrebne, rekao je on:

- Vreme da se uhvatimo u koštac s tim pretnjama je sada - ne možemo sebi da dozvolimo opuštanje - rekao je Karter.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.