Patrijarh: Nema suštinske razlike između pravoslavnog i katoličkog krsta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2011, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh: Nema suštinske razlike između pravoslavnog i katoličkog krsta

NOVI SAD -

Patrijarh srpski Irinej rekao je da Srpska pravoslavna crkva još nije odlučila kakav će krst postaviti u Nišu i da je načelno razlika u krstovima samo u stilu, odnosno građevinska.

"Ne postoji suštinska razlika između latinskog, katoličkog i vizantijskog, pravoslavnog krsta, kao i između bilo kog drugog krsta koga u službi koriste hrišćani", rekao je Irinej reagujući na tvrdnje raščinjenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vladike Artemija da će se u Nišu povodom obeležavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta graditi veliki katolički krst .

"U suštini, svi krstovi su isti, razlika je samo u formi", rekao je patrijarh za novosadski list "Nacionalni građanski".

Raščinjeni vladika Artemije rekao je da će se, prema njegovim saznanjima, u Nišu graditi veliki katolički krst, u kome će biti jedan manji, pravoslavni krst.

"Ako to zaista tako i bude, a nema razloga da u to ne verujem, simbolika je jasna. Ona kaže da će veliki latinski progutati manji pravoslavni krst, odnosno narod", rekao je Artemije za novosadski list.

Krst u Nišu, visok 80 metara, biće postavljen na brdu Vinik, odakle će se videti sa svih strana grada u kome se rodio prvi hrišćanski car Konstantin.

Planirano je da ovaj, najveći krst na Balkanu bude postavljen do 2013. godine, kada se obeležava 1 700 godina od donošenja Milanskog edikta, kojim je rimski car Konstantin priznao hrišćanstvo kao državnu religiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.