Artemijevci služe i u Nišu (video)

Izvor: Medijski istraživački centar, 07.Apr.2011, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Artemijevci služe i u Nišu (video)

Bivši monah manastira Crna Reka u Raško prizrenskoj eparhiji Nikolaj održao je danas službu u kući na ulazu u selo Gornja Toponica pored Niša sa pristalicama raščinjenog vladike Artemija.
U prizemnoj kući pored puta, u nekadašnjem lokalu, okupilo se nekoliko desetina vernika pristalica raščinjenog vladike Artemija koga je Srpska pravoslavna crkva optužila za sektaštvo.
Bivši monah Nikolaj koji za sebe kaže da je arhimandrit, najavljuje da će se u beloj kući pored Toponičkog puta na nekoliko kilometara od Niša služba vršiti svakodnevno i da će u toj kući živeti nekoliko monaha kao u manastiru u egzilu.
U bogoslužbenom mestu odnosno, kako pristalice Artemija kažu, katakombnoj kapeli posvećenoj Svetom Arhangelu Mihailu, nalazi se drveni oltar sa par ikona na papiru.
Sveće koje se pale ispred nekadašnjeg lokala koštaju deset dinara, a u samoj 'katakombi' žene i muškarci stajali su odvojeno, žene sa maramama na glavi na levoj, a muškarci na desnoj strani.
U susednom lokalu u istoj kući, tokom službe pripremano je posluženje za vernike, dok je ispred kuće bilo parkirano nekoliko vozila uglavnom sa kosovskim i beogradskim tablicama.
Služba koja je trajala gotovo dva sata završena je pričestom vernika koji su tokom službe NIkolaja, jednoglasno izgovarali molitve i pevali crkvene pesme.
'Naš vladika je proteran sa Kosova i Metohije na nepravedan način. Na nekanonski način mu je oduzeta eparhija, a mi kao duhovna deca njegova pratimo ga na putu božijem na putu Svetog Save, hoćemo da ostanemo u svetom predanju i hoćemo da ostanemo u istini', rekao je Nikolaj.
On je kazao da su pristalice raščinjenog vladike Artmeija imali problema sa bogoslužbenom mestu u Beogradu jer kako kaže 'uvek ima onih kojima smeta Sveti Sava', i dodaje da se ne bi iznenadio ako bude pritisaka i oko bogoslužbenog mesta pored Niša.
Srpska pravoslavna crkva osudila je ranije postupanje nekadašnjih monaha, a njihovo delovanje nazvala je sektom.
Bratstvo manastira Crna Reka napustilo je pre gotovo godinu dana Eparhiju raško-prizrensku i manastir bez kanonskog otpusta, odnosno bez saglasnosti nadležnih tela SPC.
Kao razlog odlaska monasi su naveli gubitak poverenja u novu eparhijsku upravu i smenjivanje vladike Artemija.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.