SAD poručile Rusiji: Rok je 3. septembar; ili nisu?

Izvor: B92, 02.Avg.2021, 20:23

SAD poručile Rusiji: Rok je 3. septembar; ili nisu?

SAD su predale Rusiji spisak 24 diplomate koji treba da napuste zemlju do 3. septembra zbog isteka viza, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

To je rekao u intervjuu za časopis "Nešenel interest".

Transkript intervjua postavljen je danas na stranici Ruske ambasade na Fejsbuku, preneo je TAS.

"Dobili smo spisak 24 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << diplomate za koje se očekuje da napuste zemlju pre 3. septembra 2021. godine", rekao je Antonov.

On je istakao da će skoro svi otići bez zamena, jer je Vašington naglo pooštrio procedure izdavanja viza.

"Nadamo se da će zdrav razum prevladati i da ćemo moći da normalizujemo život ruskih i američkih diplomata u Sjedinjenim Američkim Državama i Rusiji na principu reciprociteta", rekao je Antonov, preneo je Rojters.

On je, takođe, rekao da se nada da će se nedavno započeti dijalog između SAD i Rusije o pitanjima sajberbezbednosti nastaviti. "Kao opciju, možemo raspravljati o sajberpretnjama sistemima za kontrolu naoružanja itd."

Moskva i Vašington već duže vreme se razilaze po mnogim pitanjima, a veze su dodatno zahladnele nakon što je američki predsednik Džozef Bajden rekao da veruje da je ruski predsednik Vladimir Putin ubica.

Napetost je, međutim, popustila nakon susreta održanog 16. juna.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je večeras da je netačna interpretacija ruskog ambasadora u SAD Anatolija Antonova o situaciji sa 24 ruske diplomate kojima ističu američke vize.

On je na brifingu za novinare rekao da ruske diplomate "mogu da predaju zahtev za produženje viza" i dodao da se o tim prijavama odlučuje "od slučaja do slučaja", prenosi Rojters.

Antonov je prethodno u intervjuu za časopis "Nešenel interest" rekao da su SAD predale Rusiji spisak 24 diplomate koji treba da napuste zemlju do 3. septembra zbog isteka viza.

Moskva i Vašington već duže vreme se razilaze oko niza pitanja, a veze su dodatno zahladile nakon što je američki predsednik Džozef Bajden rekao da veruje da je ruski predsednik Vladimir Putin ubica.

Tenzije su, međutim, popustile nakon susreta održanog 16. juna, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD traže da 24 ruskih diplomata odu do 3. septembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2021

Sjedinjene Američke Države predale su Rusiji spisak 24 diplomate koji treba da napuste zemlju do 3. septembra zbog isteka viza, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov u intervjuu za časopis "Nešenel interest"...Transkript intervjua postavljen je danas na Fejsbuk stranici ruske ambasade,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.