SAD oduzimaju ili uskraćuju vize 21 Saudijcu zbog Kašogija

Izvor: RTS, 24.Okt.2018, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD oduzimaju ili uskraćuju vize 21 Saudijcu zbog Kašogija

Zbog ubistva novinara Džamala Kašogija u saudisjkom konzulatu u Istanbulu, američke vize biće oduzete ili uskraćene 21 Saudijcu, saopštila je iz Stejt departmenta.
Iz Stejt departmenta se napominje da velika većina među tim Saudijcima već ima američke vize, prenosi Rojters.

AP navodi da je administracija predsednika SAD Donalda Trampa oduzela juče vize nekim saudijskim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zvaničnima koji su umešani u ubistvo Kašogija, a to je prva kaznena mera protiv dugogodišnjeg bliskoistiočnog partnera Vašingtona.
Ta mera je uvedena ubrzo nakon što je Tramp osudio Saudijsku Arabiju za jedno od "najgorih zabašurivanja u istoriji zabašurivanja".
Državni sekretar Majk Pomepo je, nakon Trampove izjave, rekao da administracija oduzima vize saudijskim vladinim i obaveštajnim agentima koji se sumnjiče za umešanost u Kašogijevu smrt.
Podaci vezani za vize su poverljivi i Pompeo nije precizirao kome će vize biti oduzete.
Pompeo: Biće još posledica po Rijad
Poručuje da ta kaznena mera neće biti poslednja kada je reč o ubistvu Kašogija.
"Administracija će nastaviti da poziva krivce na odgovornost. Jasno stavljamo do znanja da SAD ne tolerišu ovu vrstu bezobzirne akcije s ciljem ućutikivanja novinara Kašogija nasiljem", rekao je Pompeo novinarima u Stejt departmentu.
Članovi Kongresa su prethodno tražili uvođenje sankcije Rijadu zbog ubistva Kašogija, dopisnika Vašington posta koji je nestao 2. oktobra nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu.
Turske vlasti tvrde da je Kašogi bio žrtva ubistva s predumišljajem, dok su saudijski zvaničnici priznali da je on ubijen u konzulatu, ali navode da se to dogodilo slučajno, dok su ga ljudi u toj zgradi ubeđivali da se vrati kući.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pompeo: Poništavamo vize nekim saudijskim zvaničnicima

Izvor: N1 televizija, 24.Okt.2018

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa odlučila je da poništi vize ili zabrani ulazak u SAD pojedinim zvaničnicima Saudijske Arabije koji se dovode u vezu s ubistvom saudijskog novinara Džamala Kašogija...Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je da je to samo prvi korak u kažnjavanju...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.