Izvor: Blic, 18.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija bez viza za zemlje bivše Jugoslavije

Makedonija pooštrava vizne procedure za više od 140 zemalja, ali one neće važiti za zemlje bivše Jugoslavije.



Naime, neke od zemalja bivše Jugoslavije su već kandidati za prijem u Evropsku uniju a druge imaju sporazume sa EU o olakšavanju viznog režima, navodi se na internet sajtu "Sautist juropian tajms".

Vize neće biti potrebne ni žiteljima Kosova i Metohije dok imaju pasoše koje im je izdala Misija Ujedinjenih nacija u pokrajini (UNMIK).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
No ukoliko Kosovo jednostrano proglasi nezavisnost i izda sopstvene pasoše, makedonske vlasti će i za njih uvesti novi vizni režim, istaknuto je na sajtu "Sautist juropian tajms".

Makedonija, zbog obaveza prema EU planira da ukine pravo izdavanja viza u svojim graničnim kancelarijama, a građani iz više od 140 zemalja uskoro će morati da slede iste procedure koje bi koristili za ulazak u neku zemlju-članicu Unije.

Prema novim propisima, zadatak izdavanja viza biće prebačen sa graničnih na kancelarije makedonskih diplomatskih predstavništava.

Kako primećuje "Sautist juropian tajms", mnogi državljani Albanije koriste Makedoniju kao tranzitnu zemlju za odlazak na Kosmet, a turisti za putovanja u Bugarsku, Rumuniju, Tursku ili u druge zemlje na istoku.

Većina tih posetilaca sada će morati da dobija tranzitne vize preko makedonskih ambasada.

Studenti i profesionalci iz Albanije koji žele da studiraju ili pohađaju časove u Makedoniji moraće da slede istu proceduru.

Mediji u Albaniji kritikovali su ovakav potez makedonskih vlasti, ocenjujući da ide na štetu turistima i poslovnim ljudima koji često putuju u susednu državu.

Prec Zogaj, predsednik spoljnopolitičkog odbora albanskog parlamenta, ocenio je da su makedonska ograničenja "korak nazad ka starom režimu".

Ograničenja stupaju na snagu 1. februara.

Što se tiče viza za albanske državljane, u zvanicnom saopštenju ministarstva inostranih poslova u Tirani navodi se da je to još uvek predmet pregovora dve vlade.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.