Junker kaže - demarkacija s CG pa vizna liberalizacija

Izvor: B92, 09.Feb.2017, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Junker kaže - demarkacija s CG pa vizna liberalizacija"

Priština -- Predsednik EK Žan-Klod Junker je rekao da se proces režima putovanja građana Kosova u EU ne može liberalizovati bez demarkacije granične linije s Crnom Gorom.

To je izjavio predsednik Kosova Hašim Tači.

"Svestan da nema značajnijeg i hitnijeg pitanja za Kosovo i naše građane od završetka nepravedne izolacije naših građana, fokusirao sam se na okončanje procesa liberalizacije viza", napisao je Tači na Fejsbuku posle sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s predsednikom Evropskog saveta, Žan-Klodom Junkerom.

"I pored činjenice da je prijatelj Kosova i podržava evropsku perspektivu Kosova, predsednik Junker je jasno stavio do znanja da je nemoguće da se proces zatvori bez ratifikacije demarkacije granice sa Crnom Gorom u Skupštini Kosova", poručio je Tači.

"Za EU je neshvatljivo kako je moguće da stanovnici Kosova toliko traže liberalizaciju viza, dok njihovi predstavnici, poslanici kosovskog parlamenta, građanima Kosova onemogućavaju kretanje bez viza, tako što ne glasaju za sporazum (o granici s Crnom Gorom)", kazao je Junker.

Tači je napisao da je takva situacija "apsolutno apsurdna i neprihvatljiva".

"Svi poslanici Parlamenta Kosova su odgovorni za nepravednu izolaciju (građana Kosova). Stoga ih ja, u ime građana Kosova, pozivam da odluče u interesu Kosova i njegovih građana, a ne svojih ličnih i partijskih interesa, i da glasaju za demarkaciju", napisao je Tači.

Tači se u Briselu u sredu sastao s predsednicima Evropskog saveta i Evropskog parlamenta Donaldom Tuskom i Antoniom Tajanijem.
Pogledaj vesti o: Vize,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.