Istina o proceduri za dobijanje AMERIČKE VIZE: Evo na koja ćete pitanja morati da odgovorite!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jul.2019, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istina o proceduri za dobijanje AMERIČKE VIZE: Evo na koja ćete pitanja morati da odgovorite!

Popunjavanje obrasca za američku vizu je vrlo iscrpljujuće.

Da li dolazite u SAD da biste se prostituisali? Da li pripadate organizovanoj kriminalnoj grupi? Da li imate lepru ili tuberkulozu?

Sve su ovo pitanja na koja ćete morati da odgovorite, naravno sa "ne", ukoliko želite da dobijete vizu za Sjedinjene Američke Države.

Međutim, iako su ove, često dosadne i obimne procedure za dobijanje vize >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << neophodne, ne možemo, a da se ne zapitamo u logičnost ovakvih pitanja.

Zar zaista na pitanje "da li ćete se pridružiti nekoj terorističkoj grupi u SAD" neko odgovori da hoće?

Pa, u psihologiji kažu da posle ovakvih "naivnih" pitanja obično dođe neko lakše pitanje na koje kandidat odgovori iskreno. Upravo na takvim trik-pitanjima se prepoznaju potencijalno opasni kandidati za vizu.

Upravo su zbog takvih kandidata za vizu možda neka pitanja i pomalo neprecizna. Na primer, u obrascu će vas sačekati pitanje da li ste ikada kao vladin službenik bili odgovorni za "posebno teška kršenja verskih sloboda". Šta to uopšte znači? Da li su blaži prekršaji religijske slobode prihvatljivi - zapitaće se onaj koji je možda imao jedan od takvih prekršaja.

Ili, u primeru iz obrasca ESTA (Electronic System for Travel Authorisation) stoji pitanje: da li ste ikada bili hapšeni ili osuđeni za krivično delo ili krivično delo iz moralne koristi?

Šta je uopšte zločin koji uključuje moralnu osudu? Da li to onda znači da je kazna za nepropisno parkiranje moralno neprihvatljiva i može biti pretnja po dobijanje vize?

I konačno, kako su amerčki obrasci za podnošenje zahteva za vizu postali takvo nagomilavanje nelogičnih pitanja na koja niko nikada neće reći "da" sve i da je imao veze sa terorizmom, želi da se prostituiše u SAD ili pripada bandi!

Dakle, dolazimo do zaključka da je poenta zahteva za vizu da se što moralnije predstavite imigracionoj službi, sa čim neko ko nema "moralnu" pozadinu može biti i te kako sumnjiv.

Sledi novo pitanje - ko uopšte može da definiše moral?

Ne postoji zakonska definicija ovog pojma. Prilikom odlučivanja o tome da li će nekoga deportovati, sudije moraju da procene da li krivično delo o kojem je reč krši "moralne standarde koji uglavnom vladaju u SAD".

I tako sudije postaju Bogovi, a razlog zašto američke vizne forme izgledaju toliko nelogično jeste upravo činjenica da ova pitanja zapravo predstavljaju sve ono što se desilo u SAD u poslednjih nekoliko decenija, pa se samim tim dodavalo obrascima u skladu sa opasnostima sa kojima su se u to vreme države suočavale.

Moralni standardi su kao pojam uvedeni u američki Zakon o imigraciji još 1891. godine. Pitanja o prostituciji i zdravlju su postojala i pre viznih režima. Danas je ipak 2019. godina, a po svemu sudeći i vize će uskoro biti stvar prošlosti.

- Ako želimo da sprečimo ulazak potencijalno opasnih ljudi u SAD, vize baš i nisu delotvorne - mišljenja je profesor Muzafer Kristi iz američkog Instituta za migracionu politiku i smatra da će već u skorijoj budućnosti biometrijski skrining, baze podataka i otisci prstiju biti daleko korisniji.

Inače, od skoro Stejt departmen traži od skoro svih podnosilaca zahteva za dobijanje američke vize da predaju svoja korisnička imena na društvenim medijima, stare imejl adrese i brojeve telefona.

- Nacionalna bezbednost je naš prioritet kada odlučujemo o zahtevima za vizu i svaki potencijalni putnik i imigrant u SAD prolazi detlajnu bezbednosnu proveru - naveli su svom saopštenju.

Stoga ako se nekada odlučite na put u SAD potpuno iskreno odgovarajte na pitanja, a koliko god vam se ona činila naivnim, verujte nam, nisu.

Pogledajte rezultate

ČUDESNA VODA Znate li zašto je more slano? (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.