Izvor: RTS, 06.Maj.2021, 11:38

Hrvatska podiže vojni kamp na Kosovu i Metohiji

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman najavio je u Prištini da će njegova zemlja na KiM formirati vojni kamp radi veće bezbednosti, naglasivši i podršku dijalogu sa Beogradom i ukidanju viza EU za kosovske žitelje.
"Podržavamo bilateralni dijalog između Kosova i Srbije i nadamo se da će rešenje biti pronađeno, rekao je Gordan Grlić Radman na zajedničkoj konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za novinare s kosovskom ministarkom Donikom Grvalom.
Istakao je da je Hrvatska protiv svake promene granica u istočnoj Evropi.
"Odlučili smo da na Kosovu postavimo vojni kamp koji će doprineti stabilnosti. Hrvatska je nedavno donela odluku o povećanju svog vojnog kontingenta u okviru mirovne NATO operacije na Kosovu - Kfor, a operacija Kfora ima poseban značaj za Hrvatsku, jer se nalazi u našem neposrednom susedstvu što može da ima posebne implikacije na stabilnost cele regije", naveo je Radman.
Izrazio je nadu da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen u junu, i preneo očekivanje da će jednostranu nezavisnost Kosova priznati i zemlje koje to nisu učinile.
"Republika Hrvatska daje punu podršku liberalizaciji viznog režima. Ne smemo da zaboravimo činjenicu da je Hrvatska među prvim zemljama priznala nezavisnost Kosova. Dali smo veliku podršku Kosovu da uđe u regionalne i međunarodne organizacije. Odlučili smo da na Kosovu postavimo vojni kamp koji će doprineti stabilnosti", rekao je Radman.
Dodao je da su "Hrvatska i Kosovo tradicionalno dve prijateljske zemlje koje imaju veoma dobre odnose", i otkrio da je Hrvatska obezbedila 10.000 vakcina protiv kovida 19 za stanovnike na KiM.
Donika Grvala je rekla da je Hrvatska podržavala Kosovo i pre posle jednostrano proglašene nezavisnosti i da je podrška nastavljena u kasnijim fazama razvoja.
"Razgovarali smo i o spoljnopolitičkim prioritetima Kosova i evroatlantskim integracijama i potrebi da imamo kontinuirane konsultacije sa hrvatskom državom, kako bismo imali koristi od hrvatskog znanja i iskustva", dodala je Grvala.
Hrvatski ministar se kasnije u Prištini sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani a onda i s premijerom Aljbinom Kurtijem.
Osmani je prenela hrvatskom ministru da proces dijaloga sa Beogradom ne bi trebalo da bude povezan s liberalizacijom viza, jer je prema njenim rečima Priština već ispunila kriterijume za liberalizaciju viznog režima, uprkos činjenici da je bilo dvostruko više kriterijuma od ostalih zemalja. 
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grlić Radman: Hrvatska će postaviti vojnu bazu na KiM

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Maj.2021

PRIŠTINA - Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je danas u Prištini da je Hrvatska odlučila da postavi vojnu bazu na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Hrvatska podržava dijalog protiv promene granica

Izvor: B92, 06.Maj.2021

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je u Prištini da Hrvatska podržava dijalog Beograda i Prištine...On je rekao da se protivi bilo kakvoj promeni granica u istočnoj Evropi...Grlić Radman je, posle sastanka s ministarskom spoljnih poslova u vladi privremenih prištinskih...

Nastavak na B92...

HRVATI NE PRESTAJU SA PROVOKACIJAMA: Poslali ministra u Prištinu, razmaštao se o hrvatskom vojnom kampu na Kosmetu

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Maj.2021

Hrvatski ministar spoljnih poslova najavio u Prištini formiranje vojnog kampa na KiM..Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman najavio je u Prištini da će njegova zemlja formirati vojni kamp na KiM radi veće bezbednosti i naglasio podršku dijalogu sa Beogradom i ukidanju viza EU za...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.