Holandija pozdravlja viznu liberalizaciju - ali ne i Prelazni sporazum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2009, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija pozdravlja viznu liberalizaciju - ali ne i Prelazni sporazum

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Holandije Maksim Ferhagen izjavio je da ta zemlja pozdravlja viznu liberalizaciju Srbije i određene trgovinske olakšice, ali da je primena Prelaznog trgovinskog sporazuma moguća samo kad bude ostvarena puna saradnja Srbije sa Hagom.

"Primena Prelaznog trgovinskog sporazuma i ratifikacija se ne mogu razdvajati, i podsećam da je neophodna puna saradnja sa Hagom. Nadam se da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evropska unija moći da se složi oko primene delova sporazuma, jer je to i u interesu Srbije", kazao je Ferhagen na zasedanju lidera EU za Radioteleviziju Srbije.

On je ocenio da je bolje za Srbija dobije nešto, nego ništa.

Zasedanje lidera EU završeno je danas i, prema rečima potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića, rasprava o primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom, koja je izostala, mogla bi da bude tema EU krajem jula ili na jesen.

Đelić je to rekao posle razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom i drugim zvaničnicima, objasnivši da je ključni razlog za izostanak rasprave o Srbiji na samitu u Briselu bilo to što su evropski vođi imali izuzetno težak posao oko usaglašavanja finansijske reforme i pripreme za usvajanje ugovora iz Lisabona.

Holandija već godinu dana blokira primenu Prelaznog sporazuma jer smatra da ne postoji puna saradnja vlasti u Beogradu sa Haškim tribunalom.

Pored ostalih, Austrija smatra da bi bilo loše po nastavak reformi u Srbiji da se s tim pitanjem dalje odugovlači, izvestio je Tanjug iz Brisela.

Ambasador Holandije Ron Fan Dartel izjavio je u Beloj Crkvi da je davanjem zelenog svetla za stavljanje Srbije na belu Šengen listu, Holandija pokazala da podržava evropske integracije Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pitajte Ferhagena!

Izvor: RTS, 19.Jun.2009

Odgovor na pitanje zašto je najavljen, a zatim izostao razgovor o deblokadi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, svi su tražili od holandskog šefa diplomatije. Ferhagen je međutim, vešto izbegao novinare. Ipak, u izjavi za RTS, rekao je da je primena sporazuma moguća samo kad...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.