Haradinaj: Ne mogu da tvrdim da su ubice Olivera Ivanovića u Beogradu

Izvor: VOA, 02.Jan.2019, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj: Ne mogu da tvrdim da su ubice Olivera Ivanovića u Beogradu

Promena granica Kosova i Srbije u ovom trenutku nije dobra ideja, jer to može doneti probleme, rekao je u Prištini potpredsednik Evropskog parlamenta Rajner Viland. On se danas sastao sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem. Jedna od glavnih tema o kojoj su razgovarali premijer Kosova Ramuš Haradinaj i potpredsednika Evropskog parlamenta Rajner Viland bila je vizna liberalizacija za Kosovo. Viland je podsetio je da je Evropski parlament prošle godine podržao otvaranje pregovora o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, da je on lično to podržao i da će nastaviti da podržava Kosovo na tom putu. “Ja ću vas podržati u tome da ne bude drugih uslova, osim ovih koje ste imali ranije. Na žalost, ne mogu da obećam kada će se to desiti, jer postoje neke Vlade koje to ne prihvataju”, rekao je Viland. On je kazao da promena granica trenutno nije dobra ideja, kada se govori o konačnom sporazumu između Kosova i Srbije “Mi ne mislimo da je dobar korak da se promene granice u ovom trenutku, jer to ovde ima više uticaja nego u drugim regionima u svetu. Dakle ja ne mislim da je to dobra ideja. Mi treba da se bavimo ljudima, a ne da pravimo nešto što će možda doneti probleme”, kazao je potpredsednik Evropskog parlamenta. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je zatražio od Vilanda da promoviše istinu o Kosovu kada je vizna liberalizacija u pitanju. Na pitanje novinara da li deli mišljenje predsednika Kosova Hašima Tačija da se ubice Olivera Ivanovića nalaze u Beogradu, Haradinaj je kazao da ne može trenutno da tvrdi tako nešto. “Teško je dati ceo odgovor, pošto stvari jesu povezane. Možda odgovor i nije na Kosovu, ali ja ne mogu sada da preciznije kažem gde jeste. Ponekad baš tu gde mislimo možda i nije, i zbog toga ja ne žurim da dam nikakav predlog za bilo šta, ali smo zainteresovani i molimo sve koji imaju informacije da pomognu pravdu ili da nađu način da dostave bilo koji dokaz koji imaju”, reako je Haradinaj. Premijer Kosova očekuje da poslanici Srpske liste glasaju za budžet Kosova za 2019. godinu, jer bi - kako je kazao - to bilo dobro za njih, ali da se "neće ništa promeniti iako ne glasaju". “Ja bih ih zamolio da oni to urade, pošto je to njihova veća odgovornost prema narodu. Ja ne bih prekinuo koaliciju s njima zbog toga, ali je ipak bolje za proces ulaganja iz budžeta da oni budu tu”, poručio je Haradinaj.. Evropski zvaničnik i premijer Kosova razmenili su i poklone na današnjoj konferenciji za novinare. Rajner Viland je premijeru poklonio voz igračku, a Haradinaj je njemu uručio zlatnu mapu Kosova.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Evropski parlament: Nisu svi sigurni oko vizne liberalizacije za Kosovo

Izvor: Blic, 03.Jan.2019, 13:18

Kosovo ne bi trebalo da priča o vremenskim odrednicama o procesu vizne liberalizacije, kaže potpredsednik Evropskog parlamenta (EP) Rajner Vejland.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.