Fajon: Austrija neće staviti na dnevni red glasanje o viznoj liberalizaciji

Izvor: Beta, 04.Dec.2018, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajon: Austrija neće staviti na dnevni red glasanje o viznoj liberalizaciji

Poslanica Evropskog parlamenta i izvestilac za vize Tanja Fajon, saopštila je u utorak u Briselu da Austrija, kao predsedavajuća EU, neće staviti na dnevni red glasanje o viznoj liberalizaciji za Kosovo i tu situaciju ocenila “kao frustrirajuću”.Fajon je, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, izrazila strepnju da će se isti scenario desiti i u narednom predsedavanju – Rumunije, zemlje koja ne priznaje kosovsku nezavisnost i izrazila bojazan da ni jedna od država koje će predsedavati u naredne dve godine, neće biti stanju da stavi na glasanje pitanje viza za Kosovo.“Kosovski građani su opravdano ljuti”, rekla je Fajon u Briselu, govoreći o povezivanju na Zapadnom Balkanu na konferenciji koju je organizovao brisleski think-tank, Friends of Europe.“Ja ću prstom pokazati na vlade EU jer nisu u stanju ispuniti obećanje”, upozorila je Fajon.Poslanici Evropskog parlamenta su poslali otvoreno pismo predsedniku Evropskog saveta i austrijskom Predsedništvu, putem kojeg se traži da se što pre izglasa vizna liberalizacija za kosovske građane.“Kosovo ostaje jedina zemlja na Zapadnom Balkanu čiji građani i dalje moraju da dobiju vizu da bi putovali u Šengen zonu. Ovo stvara osećaj izolacije i utiče na svakodnevni život kosovskih građana. Mi smo već svedoci stvaranja cele generacije koja je potpuno odsečena od preostalog dela ...
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

RUSIJA, VIZE, BELORUSIJA, SAVAMALA, STARA PLANINA 15 ključnih stvari u rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji

Izvor: Blic, 05.Dec.2018, 07:55

Evropski parlament je prošle nedelje usvojio Rezoluciju o Srbiji, u kojoj je konstatovan napredak zemlje na putu pristupanja EU. Normalizacija odnosa sa Kosovom i vladavina prava su i dalje u fokusu, kao dve stvari koje su najvažnije za evropski put.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.