Društvenim mrežama se širi LAŽNA INFORMACIJA da će od 01. januara 2019. Srbi moći da rade bez vize u Nemačkoj

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Okt.2018, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Društvenim mrežama se širi LAŽNA INFORMACIJA da će od 01. januara 2019. Srbi moći da rade bez vize u Nemačkoj

U javnosti su se pojavile lažne informacije

U ovo doba godine građani Srbije susreću se sa neobičnim oglasima za posao u inostranstvu, koji im osim dobre zarade, nude i mogućnost da legalno rade u zemljama Evropske unije i to sa srpskim pasošem. Takvim informacijama javnost se dovodi u zabludu, jer je poznato da se na prostoru Evropske unije ne može dobiti radna dozvola bez vize, ukoliko nemate pasoš neke od država članice Evropske unije.

Međutim, pred >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kraj godine već nekoliko godina unazad društvenim mrežama širi se vest da će građani od 1. januara 2019. dodine moći da rade u Nemačkoj bez viže, jer ta zemlja menja zakon kojim će biti obuhvaćena i Srbija. U takvim vestima obično se navodi da su to građani koji žele da u Nemačkoj rade kao medicinari, građevinci i spremačice. OVA VEST JE APSOLUTNA LAŽ jer Nemačka nema u planu da menja svoje zakone niti postoji zvanično saopštenje o tome. Tako da, građani Srbije važno je da ne nasedate na takva pisanja na društvenim mrežama!

Za strance postoje i legalni načini da se zaposle u Nemačkoj. Po pravilu važi: što je neko bolje kvalifikovan, tim ima veće šanse na tržištu rada. Naravno kao i uvek, velika je razlika između državljana zemalja EU i onih koji to nisu.

Državljani Evropske unije imaju pravo da bez ograničenja traže posao i rade u Nemačkoj, ali i drugim zemljama članicama. Njima nije potrebna nikakva viza. Sličnu poziciju imaju i građani iz takozvanog Evropskog privrednog regiona, odnosno iz Švajcarske. Za strance iz trećih zemalja postoje sasvim drugačija pravila.

Građani država Zapadnog Balkana u koje spada i Srbija, mogu raditi u Nemačkoj samo ako imaju dozvolu boravka i dozvolu za rad. Postoje razne dozvole boravka kao što su ograničena ili neograničena, a postoji i takozvana "plava karta EU".

Kako bi građanin Srbije dobio dozvolu mora da ima pasoš i ne sme da spada u one kojima je nekada odbijen zahtev za azil, zatim mora dokaže da ima dovoljno sredstava za život: novac u banci, posao sa odgovarajućom platom ili da joj neko u Nemačkoj garantuje izdržavanje. To znači da neko ne može da doputuje u Nemačku i da potom zatraži isplatu socijalne pomoći ili pomoći za nezaposlene. To mogu samo oni koji već duže vremena borave u Nemačkoj i koji su za to vreme plaćali doprinose.

Nepisano je pravilo da su za rad osim papirologije i dozvola neophodne i kvalifikacije i što bolje poznavanje jezika zemlje u kojoj namerava da se zaposli. Pošto je apsolutna laž da će građani Srbije od prvog januara moći da rade bez vize u Nemačkoj, postoji alternativa koja im može pomoći.

Ko traži posao u Nemačkoj može zatražiti i “vizu za traženje posla“. Ta viza se dobija u ambasadi ili konzulatu Savezne Republike Nemačke. Ipak, čak i ako osoba dobije tu vrstu vize, ona još uvek ne može da radi.

Prvo morate da pronađete radno mesto, a zatim se podnosi zahtev za dobijanje “dozvole boravka radi zapošljavanja“, što radnika osigurava da može legalno da radi.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uvek apeluje na građane Srbije koji traže posao u inostranstvu da vode računa ko posreduje u njihovom zapošljavanju i da li agencija za zapošljavanje u inostranstvu ima odobrenje za takav rad, jer samo tako mogu biti sigurni da legalno odlaze na rad u inostranstvo.

Pratite nas na našem instagramu Srbijadanas.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.