Izvor: Blic, 02.Feb.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Verujem da ću 7. februara potpisati sporazum

Vicepremijer Srbije nije 28. januara, kako se nadao, potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali je uveren da će politički sporazum sa EU biti potpisan sledeće nedelje. "Verujem da ću 7. februara potpisati taj sporazum, koji je istorijski, jer sve članice EU i Evropska komisija njime garantuju članstvo u Uniji i ukidanje viza našim građanima", rekao je Đeliću intervjuu "Novostima".

Đelić očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će Vlada Srbije biti jedinstvena oko potpisivanja tog sporazuma jer je "taj sporazum naš nacionalni interes" i dodao da "tri četvrtine naših građana očekuje od Vlade da im obezbedi što brži ulazak u EU".

Na konstataciju da bi oko nastavka evropskih integracija moglo da dođe do ozbiljnih sukoba u vladajućoj koaliciji, Đelić je podsetio da je "Vlada formirana oko platforme koja ima pet prioriteta" i da će "sve dok se drži tog programa, koji je obezbedio značajan napredak za naše građane u proteklih devet meseci, nastaviti da radi".

Upitan da proceni dokle će trajati ova Vlada, on je odgovorio "do sledećih izbora - 2011. godine".

Đelić je takođe odbacio mogućnost da je politički sporazum sa EU po hijerarhiji ispod nivoa Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Kao šef našeg pregovaračkog tima za EU, svedok sam da smo svim snagama pokušali da u SSP ubacimo dve odredbe - da ćemo sigurno ući u EU i da će nam ukinuti vize - ali nismo uspeli. Političkim sporazumom nam se to nudi, što znači da nije ispod nivoa SSP već veliki korak napred za Srbiju", rekao je Đelić.

Potpredsednik vlade je odbacio mogućnost da potpisivanje SSP predstavlja neku vrstu zamene za nezavisnost južne srpske pokrajine.

"Srbija nikada neće trgovati Kosovom i Metohijom, niti će pristati na nezavisnost. Kao što energetski sporazum nije bio ustupak Rusiji zbog Kosmeta, tako ni EU nećemo dati nikakav ustupak oko KiM zarad bržih evropskih integracija. I za nas i za Uniju to su dva odvojena procesa", rekao je Đelić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.