Zvizdić uskoro na čelu i izvršne i zakonodavne vlasti BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2019, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvizdić uskoro na čelu i izvršne i zakonodavne vlasti BiH

Predsedavajući Saveta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić preuzeće 6. avgusta od Borjane Krišto iz HDZ predsedavanje Predstavničkim domom Parlamenta BiH, pa će tako jedan čovek biti istovremeno na čelu izvršne i zakonodavne vlasti.

To je, kako pišu Nezavisne, nezabeleženo u modernim demokratskim zemljama, a što, prema mišljenju stručnjaka, ruši temeljni princip podele vlasti.

"To narušava ustavni princip i neprihvatljivo je da budete na čelu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izvršne i zakonodavne vlasti...Ne znam da je igde u svetu bio takav slučaj, ali očigledno u BiH sve može", rekao je analitičar i bivši predsednik Centralne izborne komisije BiH Vehid Šehić.

Izborni zakon predvideo je ovakvu mogućnost, odnosno "dozvolio" je da jedan čovek bude deo izvršne i zakonodavne vlasti.

U samom zakonu piše da "jedno lice može obavljati najviše jednu neposredno izabranu javnu dužnost ili najviše jednu neposredno i jednu posebno izabranu dužnost", ali da je nespojivo istovremeno vršenje ovih funkcija sa vršenjem funkcija u izvršnim organima vlasti, "osim u periodu dok se ne konstituišu izvršni organi vlasti izabrani na redovnim izborima u istom izbornom ciklusu".

Zvizdić je nedavno rekao da je situacija u kojoj će biti na čelu Saveta ministara BiH i Predstavničkog doma parlamenta BiH u skladu sa zakonom i da će se, "sve dok je tako, ponašati u skladu sa onim što dozvoljava Izborni zakon".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.