Zvaničnica UN upozorila na dugotrajnu krizu u Venecueli

Izvor: B92, 27.Jan.2019, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvaničnica UN upozorila na dugotrajnu krizu u Venecueli

Podsekretarka UN za politička i mirovna pitanja Rozmeri DiKarlo rekla je da postoje različita gledišta o budućnosti Venecuele.

Ona je dodala da je cilj "političko rešenje koje će omogućiti Venecuelancima da uživaju u miru, blagostanju i svim ljudskim pravima".

DiKarlo je ponovila poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša svim stranama da se obavežu na "inkluzivan i kredibilan politički dijalog o dugotrajnoj krizi u zemlji" i njegovu ponudu da pomogne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u rešavanju krize.

Ona je pred Savetom bezbednosti UN iznela negativne efekte krize u Venecueli koja je, prema njenim rečima, stvorila "visok nivo polarizacije, sve veće humanitarne potrebe i ozbiljnu brigu za ljudska prava".

"Ekonomska situacija u zemlji je postala teška", navela je ona, pozvavši se na izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda da je u 2018. inflacija u Venecueli iznosila 1,37 miliona odsto kao i da se ove godine očekuje pad BDP-a od 18 odsto.

DiKarlo je navela da je "skoro svih 30 miliona Venecuelanaca pogođeno hiperinflacijom i kolapsom realnih primanja, nestašicama hrane, lekova i osnovnih potrepština kao i padom kvaliteta medicinskih i obrazovnih usluga".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.