Žuti prsluci demonstriraju i u Belgiji i Holandiji FOTO

Izvor: B92, 08.Dec.2018, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žuti prsluci" demonstriraju i u Belgiji i Holandiji FOTO

Francuski pokret "žutih prsluka" prelazi granice, pošto su demonstracije danas održane i u Belgiji i Holandiji, navodi AP.

Policija je danas privela oko 70 osoba uoči protesta belgijskih "Žutih prsluka" u Briselu gde je zatvoren pristup zgradama evropskih institucija.

"Priveli smo oko 70 osoba posle kontrole u sklopu preventivnih mera pre protesta", navela je policija i dodala da se u gradu okupilo nekoliko desetina ljudi ali nikakvi nemiri nisu registrovani. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Policija je postavila barikade oko takozvanog evropskog kvarta u Briselu, gde se nalaze zgrade institucija Evropske unnije. U tom delu je zabranjen saobraćaj ali i pristup pešacima.

AP navodi da je Jan Dejkgraf, urednik holandskog "lista otpora" pozvao na mirne proteste u Amsterdamu i Roterdamu.

Pokret "Žuti prsluci" koji se pojavio u Francuskoj, preselio se i u Belgiju, posebno u Valoniju.

Na prvom skupu belgijskih "Žutih prsluka" 30. novembra u Briselu izbili su neredi i tada je nekoliko policijskih vozila zapaljeno. Na tom protestu je bilo oko 300 ljudi.

Agencija navodi da nijedna od ove dve zemlje nije predložila povećanje takse na gorivo, što je bio katalizator masovnim i rušilačkih demonstracija u Francuskoj poslednjih nedelja.

Na stotine belgijskih policijaca mobilisano je u Briselu, gde su se "žuti prsluci" prošle sedmice sukobili sa policijom i spalili dva policijska vozila, a tom prilikom je uhapšeno 70 osoba.

Navodi se da će neki od protesta biti održani ispred glavnih institucija Evropske unije, koje ne rade subotom, a drugih bi moglo da bude u centru Brisela tokom vikenda koji je zbog približavanja katoličkog Božića trebalo da obeleži šoping.

AP navodi da je Jan Dejkgraf, urednik holandskog "lista otpora" pozvao na mirne proteste u Amsterdamu i Roterdamu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Žuti prsluci" demonstriraju i u Belgiji i Holandiji (FOTO, VIDEO)

Izvor: Vesti-online.com, 08.Dec.2018

Francuski pokret "žutih prsluka" prelazi granice, pošto su demonstracije danas održane i u Belgiji i Holandiji, navodi AP...Policija je danas privela oko 70 osoba uoči protesta belgijskih "Žutih prsluka" u Briselu gde je zatvoren pristup zgradama evropskih institucija..."Priveli smo oko 70 osoba...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.