Znate li koja je ovo životinja? Nakaza prirode koja ne dobija rak i prkosi procesu starenja (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Okt.2020, 21:37

Znate li koja je ovo životinja? "Nakaza prirode" koja ne dobija rak i prkosi procesu starenja (VIDEO)

Iako su ovi sisari jako mali, dužine do 10 centimetara, oni imaju velike kolonije sastavljene od organizovanih jedinki

Golo slepo kuče je interesantna vrsta za naučnike jer ima neke od najmoćnijih osobina sisara. Oni ne dobijaju rak, prkose uobičajenom procesu starenja sisara, prežive 20 minuta bez kiseonika i tolerišu iznenađujuće visok nivo bola. Ali ispostavilo se da ove "nakaze prirode" kriju mračnu tajnu - kidnapuju mladunčad i pretvaraju ih u robove.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
. Mogu da imaju do 300 radilica, što je najveća poznata kolonija sisara, a većina jedinki je sterilna.

Zapravo, čini se da se ove "smežurane kožne vreće" trude da žive poput insekata.

Samo jedna matica uspeva da se razmnoži, a ona preuzima presto kroz ubitačnu bitku za dominaciju. Može da rodi do 30 mladunaca po leglu i ubedi potčinjene ženke da čuvaju decu tako što će ih hraniti izmetom.

Početkom devedesetih godina prošlog veka istraživači su označili i pustili gole slepe kučiće da bi ih pratili za dugoročnu terensku studiju u Keniji. Otkrili su da je 26 kolonija proširilo svoje jazbine u susedne kolonije. Jedinke iz 13 napadnutih kolonija nikada više nisu viđene.

Godinu dana nakon što su proverili jednu od ovih kolonija, pronašli su u koloniji dva mladunca koji su poticali iz poražene kolonije, ali tim nije mogao da bude siguran da to nije samo greška.

- Mladunci oteti iz poražene kolonije postali su neproduktivni radnici - napisao je tim Univerziteta Vašington na čelu sa evolucionim biologom Stanom Brodom.

- Stoga bi njihov život bio kategorisan kao ropstvo, isto kao što su i mravi robovi - navode oni.

Iako se ovakve otmice takođe dešavaju kod nekih vrsta primata, tim primećuje da je ovo ponašanje sličnije onom viđenom kod mrava koji prave robove, kao što je Formica sanguinea. Ovi insekti otimaju larve i mladunce drugih vrsta i podižu ih kao deo svoje radne snage. Taj evolutivni fenomen - gde evolucioni pritisak stvara iste fizičke ili bihevioralne karakteristike kod potpuno nesrodnih vrsta - poznat je kao konvergentna evolucija.

Ako se otimanje mladunaca zaista događa, kako se pretpostavlja, to je sigurno ovim sisarima dalo radnu snagu potrebnu za pronalaženje oskudnih resursa u njihovom sušnom okruženju i pomoglo im u izgradnji njihovih složenih podzemnih domova koji se mogu protezati kilometrima u kumulativnoj dužini tunela.

Njihova bizarna fiziologije pomaže im pri iskopavanju, poput mišića vilice koji čine četvrtinu njihove mase i zuba koji štrče preko zatvorenih usana kako ne bi progutali prljavštinu.

- Mala je verovatnoća da se ovaj fenomen dokumentuje našim metodama, ali se povećava mogućnost da je ovo ponašanje mnogo češće i da može biti značajan pokretač socijalnosti i ekstremno velikih kolonija kod golih slepih kučića - tvrde Brod i njegove kolege.

Ako je to slučaj, tim veruje da žestoka agresija između kolonija golih slepih kučića pokreće evoluciju velikih grupa, a ropstvo omogućava širenje kolonija kako bi povećali svoju konkurentsku prednost nad susedima.

Međutim, to je još uvek pretpostavka. Brod i kolege se nadaju da će nove tehnologije praćenja, poput transplandera za ugradnju, pomoći da se reši koliko su ovi glodari zaista strašni.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.