Znanjem do posla: Zaposleno više od polovine polaznika obuke u Pirotu

Izvor: RTS, 24.Jan.2019, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znanjem do posla: Zaposleno više od polovine polaznika obuke u Pirotu

Vlade Srbije i Švajcarske finansirale su, u protekle četiri godine, obuku nekoliko stotina nezaposlenih mlađih od 30 godina. U Pirotu se zaposlilo više od polovine onih koji su završili obuku. Projekat „Znanjem do posla” biće nastavljen i u naredne četiri godine.
Dvadesetdvogodišnji Aleksandar Nikolov kaže da je vrlo brzo i lako našao posao u struci, odmah po završetku srednje Tehničke škole.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << /> 
"Ja sam tehničar mehatronike, CNC opretater i ovde radim kao CNC operater lasera. Zasdovoljan sam platom, radno vreme se poštuje i svaki dogovor je moguć", kaže Aleksandar Nikolov, operater na CNC mašini.
Firma "Stojanović" izrađuje metalne delove za gumarsku i građevinsku industriju. Trećinu proizvodnje izvozi, ima 82 zaposlena i stalno otvoren konkurs za prijem novih radnika.
"Na tržištu ima dovoljno radnika, ali nema dovoljno kvalifikovane radne snage. Prijavili smo se za 5 certifikovanih zavarivača i 3 CNC operatera, zato što je za tim radnicima najveća potražnja", kaže Branislav Minčić, direktor.
Da bi dobili kvalifikovane radnike, ova, ali i još nekoliko firmi iz pet gradova u Srbiji, učestvuju u projektu "Znanjem do posla".
"Ova mera podrazumeva obuku lica direktno u kompanijama, kod poslodavaca, uz obučene mentore. Prethodne godine, kroz ovaj program prošlo je 40-ak mladih ljudi", navodi Mira Zlatkov, iz ZIP Centra za mlade.
Više od polovine polaznika obuke dobilo je stalan posao.
Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju kaže da će Švajcarska ostati posvećena podršci zapošljavanja mladih i reformi dualnog obeazovanja u Srbiji: "U naredne četiri godine uložićemo više od 10 miliona evra u ove programe".
Zahvaljujući programu "Znanjem do posla", ali i ostalim merama NSZ, broj nezaposlenih u Pirotu u poslednje 3 godine smanjen je za više od 2.000.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.