Znamo principe zdrave ishrane, ali da li se zdravo hranimo?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2019, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znamo principe zdrave ishrane, ali da li se zdravo hranimo?

Svetski dan hrane obeležava se danas, a aktuelna tema tokom oktobra je pravilna ishrana. i dok se sa jedne strane vodi borba za hranu, jer u svetu trenutno gladuje 870 miliona ljudi, sa druge strane svakodnevni izazov sitog čoveka je da namirnice koje konzumira budu zdrave.

Principi zdrave ishrane čini se, svima su nam poznati, ali je pitanje koliko se njima vodimo, kada za užinu izaberemo kesicu čipsa, umesto voća. Nutricionista Dušan Živić kaže da se sve češće susreće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa mladim pacijentima, u čijoj ishrani voće i povrće zauzima poslednje mesto.

"Mi imamo decu, koja dođu sa 14-15 godina, koji ne znaju ni za šta drugo osim krompira kada se spomene povrće, nema svežih salata, to je tragedija i onda mi muku mučimo da im objasnimo da postoji paradajz, rotkvice, o kupusu i da ne pričamo. Ili, roditelji kažu "On vam to neće jesti", pa vi se gospođo to trebali da ga naučite", priča Dušan Živić.

Nakon naučene tablice voća i povrća i njegovog uklapanja u ishranu, Živić savetuje i unapred isplanirane obroke, kako glad ne bismo morali da zadovoljimo u pekari pored škole ili posla. Doktorka Jelena Milešević iz Instituta za medicinska istraživanja, smatra da je lako prepoznati zdrave namirnice, i da ukoliko ne znamo od čega su one napravljene ne treba ni da ih uzimamo.

"Ako mi možemo da prepoznamo da je to napravljeno od nekog voća, nekog povrća, celih žitarica, mahunarki i tako dalje to je zdrava hrana, a ako je to negde umešano u nekoj kesici, nešto što nam potpuno nije poznato šta je, to može da izazove sumnju i to treba da bude zdravorazumski kriterijum kako biramo namirnice ako smo u dilemi", ističe Jelena Milešević.

Stručnjaci podržavaju i one, u čijem tanjiru se ne nalazi hrana životinskog porekla, odnosno vegane i vegeterijance, ali i druge stilove ishrane. Međutim, njihov savet im je da se dobro upozanju sa namirnicama i njihovim nutritivnim vrednostima, kako bi u svoj organizam unosili sve ono što je potrebno za normalno funkcionisanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.