Zlokobna noć kad su ustaše ubile 150 Srba: Streljani, pa bačeni u raku - iz zemlje se čuli jezivi jauci

Izvor: Vesti-online.com, 29.Avg.2017, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlokobna noć kad su ustaše ubile 150 Srba: Streljani, pa bačeni u raku - iz zemlje se čuli jezivi jauci

U Sremskoj Mitrovici je, u noći između 29. i 30. avgusta 1942. godine, na prostoru uz staro pravoslavno groblje, mučenički stradalo od ustaške ruke 150 nedužnih muškaraca, žena i dece iz Šida, među kojima i Sava Šumanović, jedan od najistaknutijih srpskih slikara 20. veka.

Hrvatske ustaške vlasti su na tom području tokom Drugog svetskog rata sistematski ubile na hiljade nedužnih civila, najviše upravo tokom avgusta i septembra 1942. godine, podsećaju iz Udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << "Jadovno 1941".

- Sava Šumanović uhapšen je 28. avgusta rano ujutro, zamolio je da se spremi, okupao se, uzeo stvari, poljubio majku u ruku i otišao zauvek, ne znajući za šta ga terete - kaže Gordana Krstić Faj, istoričar umetnosti.

Taoci su prvo brutalno pretučeni, a potom prevezeni u Sremsku Mitrovicu, gde im je pokretni preki ustaški sud izrekao smrtne kazne i tokom noći su streljani.

Uz upaljene baklje kraj spremnih raka, prošavši ustaški špalir, pucano im je u potiljak ili su direktno legali u raku, nakon čega je u njih pucano.

Potom su polivani krečom i zatrpavani zemljom. Jedan broj mučenika je ugušen, jer su ranjeni i živi zatrpavani, da bi se posle toga ispod zemlje čuli potmuli jauci.

Proslavljeni slikar je te 1942, kao i 1941. godine slikao manjim intenzitetom nego inače, zabrinut zloslutnim vremenima.

U momentu hapšenja je na štafelaju ostala upravo završena slika "Beračice", danas izložena u Memorijalnoj galeriji u Šidu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Vremeplov: Ustaše streljale Savu Šumanovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2017, 04:33

Na današnji dan 1942. godine srpskog slikara Savu Šumanovića, majstora pejzaža, aktova i mrtve prirode, ustaše su streljale u Sremskoj Mitrovici u Drugom svetskom ratu, posle zverskog mučenja. Dugo je živeo u Parizu, a od 1930. u Šidu. Njegove velike kompozicije "Doručak na travi" i "Pijana...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.