Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2018, 13:58 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Žitarica ili zelje: Ova namirnica "daje" blistavo pamćenje i vitkost
Iako je mnogi smatraju žitaricom, ova biljka botanički pripada porodici zeljastog povrća. Koristi se u velikim količinama u Rusiji, Kanadi, Americi i Francuskoj.
Heljda je bogata kalijumom, fosforom, magnezijumom, cinkom, kalcijumom, gvožđem i jodom.
Bogata je i vitaminima B grupe (B1, B2, B3, B5, B6), kao i vitaminom P koji pomaže kod snižavanju pritiska, poboljšava pamćenje, a kombinacija cvetova i listova heljde leči kardiovaskularne probleme.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Heljda je odličan izbor za sve one koji žele da vrate izgubljenu energiju, ublaže nesanicu i posledice stresa. Konzumiranjem možete ubrzati cirkulaciju i sniziti loš holesterol.
Heljda se preporučuje dijabetičarima, starijim osobama i osobama s probavnim smetnjama.
Takođe, heljda ne sadrži gluten pa je pogodna za alergične osobe. S obzirom na to da je bogata proteinima, koristi se i u vegetarijanskoj ishrani.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...