Žiofre: Slavimo prag koji je Srbija prešla izmenom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2022, 13:24

Žiofre: Slavimo prag koji je Srbija prešla izmenom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja

Šef delegacije EU u Srbiji Emanule Žiofre čestitao je danas Srbiji i Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti, na napretku ostvarenom izmenom zakona.

"Slavimo ovaj važan prag koji je pređen, to je kamen temeljac, važna i ključna promena", rekao je Žiofre na skupu povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna, na kojem je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava proglašeno za najbolji deo vlade po pitanju primene tog Zakona, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Subotica i Kruševac među gradovima.

Žiofre je podsetio da je taj napredak učinjen u skladu sa preporukama Sigme - grupe eksperata iz EU, i da je na osnovu toga stvoren bolji zakonodavni okvir za uspostavljanje prava građana.

Prema rečima šefa Delegacije EU u Srbiji, Kancelarija poverenika je bolje i snažnije opremljena mehanizima i sada je u poziciji da deluje kao da je "na steroidima" i treba da se radi na praktičnomm doprinosu i primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja".

"Želimo da nastavimo podršku i pomoć Srbiji, planiramo budžetsku podršku javne vlasti u Srbiji, gde ćemo određena sredstva moći da doniramo telima javne uprave a uz ta sredstva postojaće indikatori uspešnosti koji će omgoćavati povlačenje sredstava", rekao je Žiofre.

Naglasio je da će se jedan od indikatora ticati upravo prava prisutpa informacijama od javnog značaja.

EU želi da ohrabri sve organe da primenju zakon koji je snažan, a njegova primena mora biti takva da vidimo stvaru promenu, rekao je Žiofre i podsetio da je to od velikog značcaja posebno u ovom vremenu nesigurnosti i neizvestnosti.

Važno je da sva vladina tela rade na primeni Zakona o informacjiama od javnog značaja jer to, podsetio je Žiofre, ima i veliku važnost i na poslovnu klimu i na investitore.

Šef delegacije EU je rekao i da su pomalo zabrinuti zbog procenta građana koji su se žalili što nisu dobili traženi odgovor, a Marinović je na početku skupa naveo da je ranije taj procenat išao i do 80 odsto ali da je zahvaljujući novom zakonu on pao na 36. odsto, što je "dobro u poređenu sa radnijom situacijom ali ne i cilj kojem Srbija teži".

"Taj procenat moramo da unapredimo i delujemo bolje imajući u vidi da sada imate veća zkaonska ovalšćenja da možemo i bolje da delujemo", rekao je Žiofre.

Podsetio je i da će GREKO preporuke doprineti nepretku na tom polju, jer se diskutovalo o podacima i inforamcijama vezanim za osobe na visokim funckijama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poverenik dodelio priznanja institucijama za doprinos ostvarivanju prava javnosti da zna

Izvor: Beta Video, 28.Sep.2022

BEOGRAD - Konferencija povodom obeležavanja Medjunarodnog dana prava javnosti da zna održana je danas u hotelu ``Metropol Palas`` u Beogradu. Govorili su poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, šef...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.