Žigmanov: Ključno pitanje političko predstavljanje

Izvor: RTS, 23.Feb.2018, 01:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žigmanov: Ključno pitanje političko predstavljanje

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji razgovaraće sa predsednikom Srbije. Na razgovor s Vučićem stižu i predstavnici udruženja nestalih lica iz Hrvatske.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primiće danas predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, koje će predvoditi Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

U intervjuu za RTS, Žigmanov je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao da je ključno pitanje političko predstavljanje, t.j da se, kako kaže, osigura učestvovavnje u procesima donošenja odluka, odnosno obezbede zagarantovani mandati. 
"Mi hoćemo da se dosledno sprovede sporazum o međusobnoj zaštiti manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije kada je u pitanju srpska zajednica u Hrvatskoj ili hrvatska u Srbiji. Član 9 vrlo jasno govori da se pripadnicima i jedne i druge manjine treba osigurati zastupljenost u predstavničkim telima na svim nivoima vlasti, od lokala preko pokrajinskih tela do Republike i u izvršnom segmentu na lokalnom novou ", rekao je Žigmanov. 
Upitan koja su prioritetna pitanja za hrvatsku zajednicu u Srbiji, Žigmanov  je rekao da su to štampanje udžbenika za srednju školu i predškolce, pitanje licenci za one koji mogu da predaju na hrvatskom jeziku.
Zatim, kaže, obezbeđivanje prostora za rad hrvatskim kulturnim društvima, nastavak rada na dobijanju rodne kuće Bana Josipa Jelačića, ali i povraćaj imovine kao što je hrvatski dom u Sremskoj Mitrovici, i obnova domova kulture i komunalne infrastrukture.
"Pitanja koja smo kandidovali kao otvorena jedan deo je rešen zahvaljujući nastojanju tada premijera Aleksandra Vučića. Sada otvaramo nova pitanja i očekujemo da će na isti način biti rešena", naglasio je Žigmanov. 
Sastanak je predviđen za 10 sati. 
Odmah potom, u 12 sati, Vučić će primiti i predstavnike hrvatskih udruženja nestalih lica, saopštila je pres služba predsednika Republike.
Sastanci se realizuju nedelju dana nakon što je predsednik Vučić boravio u poseti Hrvatskoj na poziv predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Žigmanov: Otvoren razgovor sa Vučićem o konkretnim stvarima

Izvor: RTS, 23.Feb.2018

. Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov kaže za RTS da je u otvorenom razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem bilo reči o vrlo konkretnim stvarima koje su izložene od strane predstavnika hrvatske zajednice u Republici Srbiji i o pitanju rešavanja problema...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.