Zenka: Zakon ne obavezuje SPC da se registruje u Crnoj Gori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2020, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zenka: Zakon ne obavezuje SPC da se registruje u Crnoj Gori

Vlada se neće stavljati između Crnogorske i Srpske pravoslavne crkve, niti će uređivati njihove međusobne odnose nakon što bude rešeno pitanje crkvene imovine u Crnoj Gori, koje tretira Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, istakao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

On je u intervjuu Pobjedi poručio da bi svi koji budu nezadovoljni pravdu trebalo da potraže na sudu.

Komentarišući ulogu mitropolita >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Amfilohija tokom protesta, njegovu poruku da će proteste organizovati isključivo crkva i da neće dozvoliti bilo kakvu politizaciju niti zloupotrebu i zahtev građanima koji dolaze na protestne molebane i litije da ne izazivaju nemire, Zenka je uveren da je kod mitropolita crnogorsko-primorskog prevladalo to što je on “ipak dete Crne Gore”.

Podseća da je kada je došao na čelo Ministarstva njegov prvi zahtev bio da se nacrt ovog zakona povuče iz Venecijanske komisije i da se još radi na njemu.

"Uspostavili smo ponovo kontakte sa verskim zajednicama, s tim što smo sa SPC počeli razgovore malo kasnije u odnosu na ostale. Detaljno smo prošli svaki član zakona i jedino se na sastancima sa SPC pokazalo da sa njima neće biti pozitivnog ishoda. Nastavili smo, jer nam je ovaj zakon neophodan zbog ukupne društvene i kulturne emancipacije Crne Gore, ali i zbog toga što je tada važeći odavno zastareo", rekao je Zenka.

Vlada, kako poručuje, neće pokleknuti ni pod kakvim pritiscima.

"Vlada je rekla da je spremna na dijalog i premijer je pozvao Mitropoliju crnogorsko-primorsku i mitropolita Amfilohija. Dok god molebani i litije protiču mirno, sve je u redu. To je njihovo apsolutno pravo da i na taj način jačaju pregovaračku poziciju, ali apsolutno neće uticati na promenu odluka Vlade", rekao je Zenka.

Na pitanje sa kim će Vlada potpisati temeljni ugovor, s obzirom na to da SPC nije registrovana u Crnoj Gori, Zenka kaže da ih zakon ne obavezuje da se registruju i da može i da se konstatuje kroz Zakon takav njihov status ako oni to žele.

"Cilj Zakona nije bio da se meša u unutrašnju organizaciju crkve. Poznato je da SPC teritorijalno pokriva više država. Cilj Zakona nije da se taj deo unutrašnje teritorijalne organizacije SPC, koji ulazi u granice Crne Gore menja, da se te eparhije registruju kao neka novina, nego jednostavno da bi imali status pravnog subjekta u odnosu država-SPC, odnosno Mitropolija crnogorsko-primorska, Eparhija budimljansko-nikšćka i ostale eparhije", rekao je Zenka.

Komentarišući to što iz Patrijaršije, ali i zvanični Beograd burno reaguju zbog toga što Vlada na razgovor zove mitropolita Amfilohija, Zenka je rekao da je svima poznato da je "mitropolit Amfilohije ovde prvi čovek SPC".

"Ne bi trebalo Crnu Goru mnogo da tangira što negoduje i misli (Aleksandar) Vučić, što nije saglasan. Crnoj Gori treba da je bitno šta misle predstavnici pravoslavnih Crnogoraca i Srba u Crnoj Gori", rekao je Zenka.

Mitropolija crnogorsko-primorska, napomenuo je, ima "određenu autonomiju u okviru SPC i ovde je ona adresa za pregovare, što, uostalom, kaže i sam Amfilohije!.

"I opozicija koja je bila toliko grlata protiv ovog zakona pozvala je premijera Markovića na dan kada se o njemu raspravljalo u parlamentu, da se sastane sa mitropolitom Amfilohijem kao vrhovnim poglavarom Mitropolije u Crnoj Gori", rekao je Zenka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.