Izvor: Southeast European Times, 16.Sep.2014, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemlje sarađuju na uspostavljanju balkanske zone besplatnog rominga

Eksperti su pohvalili nedavno postignuti sporazum o okončanju velikih troškova rominga za korisnike mobilnih telefona od sledeće godine.

16/09/2014

Klaudija Lutovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 16.9.2014.

Turska, Makedonija, Srbija, Crna Gora i Albanija dogovorile su se da od 2015. godine ukinu naplatu rominga za mobilne telefone svojih građana koji putuju između tih zemalja.

Sporazumom je predviđeno da roming za tekstualne poruke >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << i korišćenje interneta takođe budu ukinuti.

Zvaničnici su rekli da su cene na Balkanu znatno veće nego u EU i da su dovele do najvećeg broja korisničkih žalbi. Korisnici na Balkanu plaćaju i do pet puta više za glasovne usluge, do tri puta više od tekstualne poruke i do 30 puta više za korišćenje mobilnog interneta.

„Zato su ove zemlje došle na ideju da uspostave balkansku oblast bez rominga“, navela je Agencija za elektronsku komunikaciju Makedonije (AEC) u saopštenju za SETimes.

Sporazumom je predviđeno da Bosna i Hercegovina i Kosovo takođe postanu deo balkanske zone besplatnog rominga.

Zvaničnici kažu da će zona početi da funkcioniše sledeće godine, jer je neophodno da zemlje usklade svoje zakone i da se teleoperateri prilagode tim promenama.

Vlade će formalno potpisati sporazum krajem septembra u Crnoj Gori, navodi Rasim Ljajić, srpski ministar telekomunikacija.

„Posle ovog sporazuma počećemo razgovore sa lokalnim operaterima. Nadamo se da će operateri pronaći ekonomski interes da to primenjuju. To će doprineti razvoju poslovne i bilateralne saradnje, kao i turizma“, rekao je Ljajić za SETimes.

Sporazum je značajan za turske građane koji putuju Balkanom i olakšaće njihovu mobilnu komunikaciju, rekao je Murat Ajdin, direktor za medije Turske službe za informacione tehnologije i komunikacije.

„Međutim, takođe je važno proceniti eventualne pravne prepreke i mogući ekonomski uticaj implementacije takvog sporazuma i za naše telekomunikacione kompanije i za našu zemlju uopšte“, rekao je Ajdin za SETimes.

Turske kompanije za telekomunikacije -- Avea, Turksel i Vodafon -- do sada su pojedinačno određivale cenu rominga.

Ovim sporazumom će se povećati tursko-balkanska integracija podsticanjem saradnje i tehnološkog usklađivanja na putu ka članstvu u EU, kaže Orhan Dede iz istanbulskog tink-tenka BILGESAM.

„Balkanske zemlje su u poslednje vreme imale značajan broj turskih turista. Sporazum je neizbežan rezultat toga i neophodan korak koji sledi nakon takve vrste kontakta između ljudi“, rekao je Dede za SETimes.

Portparoli srpskih lokalnih operatera Telenora i Telekoma, kao i turskog Turksela, izjavili su za SETimes da ne bi želeli da komentarišu pre nego što vide uslove iz finalnog sporazuma.

Zvaničnici kažu da zona besplatnog rominga ide u korist integracije u EU i da će predstaviti tu ideju zvaničnicima Unije.

„[Mi] očekujemo da ćemo dobiti zeleno svetlo i da ćemo biti uključeni u zonu telekomunikacija EU u kojoj su cene telefonskih poziva, SMS poruka i mobilnog interneta već identične“, navodi se u saopštenju AEC.

Dopisnice Menekše Tokjaj iz Istanbula i Bojana Milovanović iz Beograda doprinele su ovom izveštaju.

Šta balkanske zemlje mogu da učine da bi dodatno unapredile usluge mobilne telefonije i smanjile trošak za potrošače? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.