Zeman poručio češkim poslanicima: Ovo je izdaja

Izvor: B92, 14.Sep.2018, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeman poručio češkim poslanicima: Ovo je izdaja

Prag -- Češke poslanike EP koji su glasali da se protiv Mađarske pokrene kaznena procedura češki predsednik Miloš Zeman optužio za izdaju solidarnosti.

"Znam koji su poslanici glasali protiv Mađarske ili ako želite da personifikujemo, protiv Viktora Orbana. To je nedostatak solidarnosti, u ovom slučaju solidarnosti sa Mađarskom. A prvenstveno oni koji se neprestano zaklinju u solidarnost kada mi u okviru Višegradske grupe iskažemo solidarnost, odjednom je tu mnogo kritike", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kazao je sinoć Zeman.

Češki premijer Andrej Babiš prvo je juče stao uz Mađarsku i distancirao se od glasanja, u sredu, svojih evroposlanika iz stranke ANO koji su bili za pokretanje "nuklearne opcije" po članu 7 osnovnog ugovora Evropske unije po kojoj bi Mađarska mogla da ostane bez prava glasa u Uniji.

"Ja sam uglavnom zajedno sa Orbanom izdejstvovao da neće biti izbegličkih kvota i da će biti dobrovoljna relokacija. Naravno, ovi napadi EU jednom na Poljsku, jednom na Mađarsku posle rešavaju parlament i mediji i te besmislice samo unose negativno raspoloženje u EU. To je politika u okviru narednih evropskih izbora. Ja stojim uz Orbana, mi smo saveznici i Višegradska četvorka funkcioniše", kazao je prvo Babiš za proruski portal Parlamentnji listi.

Kasnije je, međutim, na konferenciji za novinare za izdajnike označio samo poslanike ANO koji su se razišli već ranije sa njim dok je za ostale Čehe, koji su glasali za kazneni postupak protiv Mađarske kazao da su glasali bez potrebe, jer će ionako o kažnjavanju Mađarske odlučivati zemlje članice EU i da će ih pitati šta ih je navelo da tako glasaju.

"Svako priča o evropskim vrednostima. Imamo slobodu i demokratiju, projekt koji nam je doneo mir. Mi te vrednosti imamo. Ako neko govori nešto o Poljskoj i Mađarskoj a posle priča da ja ugrožavam demokratiju, moram da se tome smejem. Imamo problem sa bregzitom. Ako se Evropa neprestano bude delila, to je loše", rekao je novinarima Babiš.

Jedan od Babišovih poslanika u EP Pavel Telička upozorio je premijera na Tviteru da se član 7. sporazuma EU ne pokreće protiv Mađarske zbog toga što Orbanova vlada ne želi da prima izbeglice.

"Reč je o drugim uznemirujućim stvarima, kao što je ograničavanje nadležnosti Ustavnog suda, ograničavanje slobode medija, aktivnosti nevladinih organizacija", podsetio je Telička zašto je protiv Poljske i sada Mađarske EU pribegla "nuklearnoj opciji".

Evropska komesarka pravde Vjera Jourova, inače iz Babišove stranke, upozorila je, međutim, Češku, vladu i svog partijskog šefa premijera Babiša da ne nastoje da po svaku cenu budu solidarni sa Poljskom i Mađarskom koje po oceni EU sputavaju demokratiju i založila se za to da isplata sredstava iz zajedničke evropske kase bude vezana za poštovanje pravne države u zemljama članicama.

"Ukoliko neke zemlje kažu da im se to ne sviđa, ja moram da ih pitam - zar to nije minimum koji morate da garantujete evropskim poreskim obveznicima ukoliko želite njihov novac? Zar ne bi trebalo da im garantujete pravnu državu i to da će nezavisni sudovi suditi i kažnjavati prevare i korupciju vezane za evropski novac?", kazala je u maju na jednoj konferenciji o EU u Pragu Jourova.

Češka evrokomesarka tada je direktno upozorila Poljsku, a to važi i za Mađarsku, da Evropa ne želi da u njoj važi da pobednik izbora grabi sve. "Ne želimo da kada politička stranka pobedi na izborima preuzme vlast nad pravosuđem. Pravosuđe mora da bude nezavisno bez obzira na političke promene", kazala je Jourova.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zeman glasanje protiv Mađarske u EP vidi kao izdaju solidarnosti u Višegradskoj grupi

Izvor: EurActiv Srbija, 14.Sep.2018

Češke poslanike Evropskog parlamenta koji su glasali da se protiv Madjarske pokrene kaznena procedura zbog kršenja demokratskih vrednosti EU češki predsednik Miloš Zeman optužio je za izdaju solidarnosti u okviru Višegradske grupe. Isto je najpre uradio i premijer ali je kasnije kritikovao samo...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.