Želim da lečim u svojoj zemlji! Odbila sjajnu ponudu iz Nemačke: Mlada doktorka iz Beograda svoju budućnost jedino vidi u Srbiji!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Maj.2019, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Želim da lečim u svojoj zemlji!" Odbila sjajnu ponudu iz Nemačke: Mlada doktorka iz Beograda svoju budućnost jedino vidi u Srbiji!

Jovana Maslak (26), koja je završila medicinu sa prosekom 9,1, imala ponudu za usavršavanje i posao na klinici u Štutgartu. Odbila sam, moj cilj je da budem dečiji psihijatar ovde u svojoj zemlji, kaže Jovana

Mlada doktorka Jovana Maslak (26) iz Beograda, jedna od najboljih studentkinja svoje generacije, odbila je ponudu za usavršavanje i posao u Nemačkoj jer svoju budućnost vidi u Srbiji!

Jovana je Medicinski fakultet završila sa prosekom 9,1, a istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je dobila sjajnu ponudu sa jedne klinike u Štutgartu. Ipak, umesto da ode u Nemačku, upisala je specijalizaciju iz dečje psihijatrije na Institutu za mentalno zdravlje u Palmotićevoj u Beogradu.

#nijelakoaliako 🍀

A post shared by Maslak Jovana (@maslakjovana) on Dec 29, 2017 at 9:14am PST

Ova mlada i skromna doktorka koja u Palmotićevoj radi kao klinički lekar, za psihijatriju se odlučila tokom četvrte godine studija i kako kaže, presrećna je što je već sa 26 godina ostvarila veliki deo svojih snova.

- Medicinski fakultet u Beogradu završila sam sa prosečnom ocenom 9,1 i želja mi je bila da nastavim dalje. Studije medicine zahtevaju ulaganje velikog truda i vremena budući na obim gradiva i samu dužinu studiranja, ali kada ispred sebe imate jasno postavljen cilj, uz dobru organizaciju, sve postaje lako ostvarivo. Na završetku studija pružila mi se mogućnost za odlazak u Nemačku na praksu na jednu kliniku u Štutgartu, uz obezbeđeno zaposlenje sa unosnom platom. Počela sam i učenje nemačkog jezika, ali sam se predomislila. Ipak je prevagnula moja želja da ostanem u svojoj zemlji i pomažem našim ljudima koji se suočavaju sa izazovima mentalnih bolesti - kaže Jovana Maslak.

Želi da napreduje

Ona objašnjava kako se kod nje javila ljubav prema psihijatriji, iako ne potiče iz medicinske porodice:

- Za psihijatriju sam se odlučila tokom četvrte godine studija, slušajući potresnu priču jedne od pacijentkinja tokom studentskih vežbi. Bila sam duboko pogođena užasom koji je proživljavala ta žena. To me je navelo na razmišljanje o psihijatriji i dobrim delom usmerilo u tom pravcu. Nakon završenih studija i obaveznog staža dobila sam posao u Institutu za mentalno zdravlje, i to kao klinički lekar. To je bio i glavni razlog da presečem, odbijem Nemce i ostanem u Srbiji. A nedavno sam nastavila dalje školovanje upisavši specijalizaciju dečje i adolescentne psihijatrije, što je ujedno bila moja prva želja - rekla je ova mlada Beograđanka.

Jovana ne krije da je posao ispunjava i da joj je najveći uspeh kada vidi boljitak kod pacijenata, naročito onih najmlađih.

- Htela sam da budem glumica, ali medicina me osvojila - ističe Jovana.

Klinički lekar dr Jovana Maslak naglašava da je u mlađim danima redovno pohađala muzičku školu, kao i glumu, ali da je ipak prevagnula ljubav prema medicini.

- Moj otac je svoj radni vek proveo proučavajući raketna goriva i imao je želju da nastavim njegovim stopama, ali razumeo je moju ljubav i podržao moj san. Nakon završene osnovne škole, jasno sam definisala svoje želje i znala da će moj izbor ipak biti medicina. Upisala sam srednju medicinsku školu na Zvezdari, a nakon toga i Medicinski fakultet u Beogradu. Krajem studija započela sam i edukaciju iz transakcione psihoanalize kako bi se bliže upoznala sa psihijatrijom. Trenutno sam druga godina i znanje i veštine koje sam stekla koriste mi u svakodnevnom radu sa pacijentima - kaže sagovornica.

- Moj radni dan je ispunjen brojnim aktivnostima, učestvujem u grupnim psihoterapijama, psihoedukativnim lekcijama i zaista mi ništa ne predstavlja napor. Jer kada imate tu sreću da radite posao koji volite, onda je za vas najveći uspeh i motivacija da vidite napredak u izlečenju. Nema ništa lepše od toga kada vidite da vam svi ti pacijenti, naročito oni mlađi, veruju i imaju hrabrost da otkriju svoj problem. Iako mi kažu da sam sa 26 godina već ostvarila velike ciljeve i da sada mogu da uživam, meni to samo daje "vetar u leđa" da budem još bolja, vrednija i stručnija - kaže mlada dr Maslak.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.