Zeleno svetlo Srbiji, šta je dogovoreno iza kulisa?

Izvor: B92, 05.Jul.2016, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeleno svetlo Srbiji, šta je dogovoreno iza kulisa?

Briselsko crveno svetlo za Srbiju, postalo je zeleno. Poglavlja 23 i 24 zvanično otvaramo 19. jula.

U međuvremenu, u Beogradu u MUP-u uveliko se radi na akcionom planu za poglavlje 24 koje se tiče pravde slobode i bezbednosti.

"Kroz plan se razrađuju preporuke koje smo dobili od Evropske komisije, a mi sprovodimo kroz aktivnosti za koje su nam zadati rokovi i izvori finansiranja,. Aktivnosti podrazumevaju izmenu zakonodavstva, jacanje institucija i infrastrukture...", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi Jelena Vasiljević, koordinatorka poglavlja 24.

A na svemu tome radi 25 institucija Vlade Srbije i preko 100 ljudi. Deo troškova finansira se iz budžeta, većina ipak iz pretpristupnih fondova EU.

Na godišnjem nivou MUP dobija oko 10 miliona evra i zato u Briselu žele da budu upoznati sa svakim detaljem.

"Ispituju oko usklađenosti, zakonodavstva i naseg standarda sa direktivama EU. Postavljaju dosta pitanja i na osnovu toga daju preporuke i savete i na osnovu toga mi sprovodimo aktivnosti", objašnjava Vasiljevićeva.

Dugo godina u Briselu je bio aktivan novinar Dejan Anastasijević. Ne sumnja da su najvažniji sastanci na samitu u Parizu održani na marginama. Pitanje je samo, šta smo ponudili Hrvatskoj.

"Oni su tražili da Srbija odustane od gonjenja Hrvata za ratne zločine i tražili da se reši pitanje zastupljenosti manjina", navodi Anastasijević.

Jesmo im to dali?

"Formalno mi to nismo dali. Čuli smo ministra Selakovića da nije bilo nikakvih dodatnih zahteva, ali ja verujem da nekakav neformalan dogovor jeste postignut", smatra on.

Anastasijevic ne sumnja da će susedi nastaviti da pritiskaju te da će tražiti nove ustupke. U međuvremenu, srpski predsednik ugostio je bugarskog ambasadora i tom prilikom zaključio da je otvaranjem poglavlja Evropa poslala pozitivan signal da ceni sve ono što je naša zemlja do sada postigla.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.