Zbog nebrige države udruženja invalida najavljuju protest

Izvor: N1 televizija, 20.Apr.2016, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog nebrige države udruženja invalida najavljuju protest

Proteste najavljuju i osobe sa invaliditetom, jer smatraju da su ih svi zaboravili. Zahtevi koje su Vladi Srbije i Ministarstvu za rad i socijalna pitanja predali pre skoro godinu dana ostali su mrtvo slovo na papiru.

Nevena Jovanović je tuđom greškom postala invalid. Kaže da je zbog propusta lekara nakon rođenja ostala bez vida. S prvim predrasudama susrela se u detinjstvu i dodaje da se one i dan danas nižu, iako je u međuvremenu postala i autor projekta za pomoć osobama >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << sa invaliditetom.

„I sada kada biste otišli da se obratite Ministarstvu za rad i nekim drugim ministarstvima, pitanje je da li bi vas iko ikada primio, jer ja sam doživela takvu diskriminaciju da mene pomoćnik minstra nije želeo da primi kao nekoga ko je uradio jedan izuzetan kulturni poduhvat u ovom gradu, a kamoli da vas primi za nešto što je mnogo teže“, kaže ona.

Predstavnici invalidskih udruženja poručuju da je položaj osoba sa invaliditetom sve gori. Navode da im aktuelna vlast zahteve koji su predali pre skoro godinu dana nije ispunila. Zbog toga im naknada za socijalnu negu nije povećana 11 godina, a medicinska pomoć kako kažu izostaje.

„Medijski se priča da mi imamo pravo na banju, nije tačno, dobijamo bolnice, beogradske bolnice. Zapošljavanje i adaptacija radnih mesta, ministar Vulin je izjavio da su se izdvojila ogromna sredstva za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i žali se da se niko od poslodavaca ne odaziva, narvno da neće da se odazovu zato što oni treba da ulože mnogo novca da bi adaptirali prostor za rad za osobe sa invaliditetom“, kaže Branko Jokić iz Udruženja feniks.

Resorni ministar kaže da će se ti problemi rešavati budžetom neke naredne vlade: „Svaki od tih zahteva je suštinski opravdan, ali za svaki od tih zahteva se mora pronaći odgovarajući novac i za svaki od tih zahteva mora da se uključi čitava država, mora da se uključi čitavo društvo“, kaže Aleksandar Vulin.

Da bi ih država čula i spunila zahteve koji se odnose i na izmenu Zakona o socijalnoj zaštit, usvajanje personalnim ansinstenata za sve osobe sa invaliditetom, kao i da se menjanje kolica finansira iz budžeta, invalidska udruženja će 23. maja održati protest ispred Ministarstva za rad i Vlade Srbije.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Protest najavljuju i invalidi: Država nas zaboravila

Izvor: N1 televizija, 21.Apr.2016, 13:18

Proteste najavljuju i osobe sa invaliditetom, jer smatraju da su ih svi zaboravili. Zahtevi koje su Vladi Srbije i Ministarstvu za rad i socijalna pitanja predali pre skoro godinu dana ostali su mrtvo slovo na pairu...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.