Zbog najave Putina u Savetu Evrope podneta žalba na akreditive ruske delegacije

Izvor: B92, 27.Jan.2020, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog najave Putina u Savetu Evrope podneta žalba na akreditive ruske delegacije

U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope podneta je žalba na ovlašćenja delegacije Državne dume Ruske Federacije.

Taj predlog litvanskog poslanika Emanuelisa Zingerisa dobio je dovoljan broj glasova tokom otvaranja zimskog zasedanja Skupštine u Strazburu.

Zingeris je rekao da želi da podnese žalbu na ovlašćenja ruske delegacije po zakonskim osnovama, pošto je nedavno u Rusiji najavljena namera da se održi referendum o povezanosti međunarodnog prava i domaćeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakonodavstva Ruske Federacije u skladu sa Ustavom Rusije.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je ranije da Ustav Rusije treba da ima prednost nad međunarodnim pravom ako ono krši prava ruskih državljana ili krši ustavna načela Rusije.

Prema rečima poslanika, prema ruskim inicijativama, odluke Evropskog suda za ljudska prava neće biti uzete u obzir.

Predlog Zingerisa je dobio potreban broj glasova iz najmanje pet zemalja delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Predsedavajući zasedanja, Litvanac Boris Cilevič, rekao je da su žalbe na ovlašćenja ruske delegacije bez rasprave, a sada bi Odbor za monitoring trebalo da pripremi izveštaj.

Pored toga, drugi poslanici predložili su žalbu na ovlašćenja ruske delegacije zbog proceduralnih razloga - zbog izbora u državnu Dumu na Krimu koji je zauzela Rusija, jer bi, prema međunarodnom zakonu, stanovnici aneksiranih teritorija trebalo da učestvuju na izborima u državi kojoj ove teritorije legalno pripadaju - u Ukrajini, javlja ukrajinska agencija UNIAN.

Agencija podseća da je nekoliko ruskih poslanika - članova delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope ranije palo pod sankcije Evropske unije. Taj predlog je takođe dobio potreban broj glasova, a sada ovo pitanje treba da razmotri proceduralni odbor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.