Zbog beloglavih supova uskoro zabrana letova iznad Uvca, Trešnjice i Mileševke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2020, 14:59

Zbog beloglavih supova uskoro zabrana letova iznad Uvca, Trešnjice i Mileševke

Direktorat za civilno vazduhoplovstvo (DCV) pripremio je nedavno predlog Naredbe kojim bi se zabranili letovi iznad Specijalnog rezervata prirode "Uvac", a kao razlog naveli su nedavne događaje koji su ugrozili beloglave supove.

Predlog Naredbe o uspostavljanju uslovno zabranjene zone iznad Uvca, ali i iznad Trešnjice i Mileševke, gde su, takođe, nastanjeni beloglavi supovi, prosleđen je Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na mišljenje.

Društvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozdravilo je tu najavu Direktorata.

U izjavi dostavljenoj Tanjugu navode da bi tu situaciju trebalo iskoristiti i doneti precizniji pravilnik o letu ili preletu u okviru svih zaštićenih područja.

Objašnjavaju da je Zakon o zaštiti prirode "dosta širok", kao i preporuke koje se nalaze u Zborniku vazduhoplovnih informacija, a odnose se na letenje u okviru zaštićenih područja.

Očekuju i da Direktorat taj proces učine participativnim i uključi stručnu javnost, stručne organizacije civilnog društva i zainteresovane građane.

Takođe, Društvo apeluje na nadležne državne organe, a pre svega na Inspekciju zaštite životne sredine, da sprovedu istragu i kazne počinioce i javnosti saopšte ko je leteo helikopterom u SRP "Uvac" i ugrozio beloglave supove.

"Otkrivanjem i kažnjavanjem počinioca Inspekcija za zaštitu životne sredine i drugi nadležni državni organi sa sebe će skinuti sumnju da prikrivaju dokaze i štite počinioce", kažu iz Društva.

Naime, predlog Naredbe je pripremljen na inicijativu Direktorata, a u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, Ministarstvom odbrane i Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Na sastancima koji su prethodili finalnom predlogu Naredbe, predstavnici nadležnih institucija su predložili, da se osim rejona iznad Uvca, zabrane letovi iznad Trešnjice i Mileševke.

Naredbu o uspostavljanju uslovno zabranjenih zona doneće Direktorat.

Početkom avgusta, Fondacija za zaštitu ptica grabljivica saopštila je da je zbog preletanja helikoptera u Specijalnom rezervatu prirode Uvac, šest mladunčeta spalo iz gnezda.

Kako su tada naveli, helikopter je leteo oko gnezda u koloniji beloglavih supova u kritičnom periodu kad su se mladunci pripremali za poletanje sa gnezda, te su preplašeni od helikoptera prevremeno iskakali iz gnezda i padali u jezero.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CINS: Direktorat ne otkriva ko je helikopterom ugrozio supove na Uvcu

Izvor: Radio 021, 20.Okt.2020, 07:08

Iz rezervata prirode Uvac su i ranije upozoravali na preletanja helikoptera kojim se ugrožava zaštićena vrsta beloglavih supova, ali je ovaj problem zanemarivan sve dok u avgustu nije "eksplodirao" u javnosti...I dok se letovi iznad ovog mesta nastavljaju neometano, Direktorat civilnog vazduhoplovstva...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.