Zbog Gruevskog, bivša ministarka osuđena na šest godina

Izvor: B92, 08.Okt.2018, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog Gruevskog, bivša ministarka osuđena na šest godina

Skoplje -- Krivični sud u Skoplju bivšu ministarku unutrašnjih poslova Makedonije osudio na šest godina zatvora zbog nezakonite nabavke blindiranog "mercedesa".

Luksuzni, blindirani "mercedes S 600 gard", koji je bio želja Gruevskog, kupljen je 2012. godine i plaćen skoro 600.000 evra.

O toj nabavci se saznalo se 2015. kada je tadašnja opozicija, a sadašnja vlast, objavila prisluškivani razgovor, u kojem Gruevski od tadašnje ministarke policije i bliske stranačke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saradnice Gordane Jankulovske traži da Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi "mercedes" kojeg bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

Zbog opreme tog automobila slučaj je nazvan "Tenk".

Ranije su osuđeni bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski i tadašnji pomoćnik u MUP Đoko Popovski, dok je je postupak za prvoptuženu, bivšu ministarku Jankulovsku, bio razdvojen jer je njena trudnoća bila rizična. Suđenje je nastavljeno pošto se porodila krajem avgusta.

Po presudi, Jankulovska je kriva za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, jer je na podsticaj premijera Gruevskog podsticala svog pomoćnika Đoku Popovskog da protivzakonito kupi skupo vozilo.

"Vozilo je nabavljeno u nezakonitom postupku da bi bila ispunjena želja Nikole Gruevskog", rekla je sudija Osnovnog suda "Skoplje 1" Dobrila Kacarska koja je vodila slučaj "Tenk" po prijavi Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore.

Apelacioni sud u Skoplju je u petak, 5. oktobra, potvrdio Gruevskom kaznu od dve godine zatvora za nezakonitu nabavku "mercedesa", dok je Popovskom delimično uvažio žalbu i zatvorsku kaznu skratio za dve godine, na četiri i po godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bivša makedonska ministarka policije osuđena na šest godina

Izvor: N1 televizija, 08.Okt.2018

Krivični sud u Skoplju je bivšu ministarku unutrašnjih poslova Makedonije Gordanu Jankulovsku osudio na šest godina zatvora zbog nezakonite nabavke blindiranog "mercedesa"...Luksuzni, blindirani "mercedes S 600 gard", koji je bio želja Gruevskog, kupljen je 2012. godine i plaćen skoro 600.000 evra...O...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.