Završetak saradnje sa Hagom jedini i siguran put ka EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2009, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završetak saradnje sa Hagom jedini i siguran put ka EU

BEOGRAD - Potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je danas da će se "Srbija u narednom periodu potruditi da završi saradnju sa Haškim tribunalom, jer je to jedini i sigurni put da zaokruži pitanje ulaska u EU".

Đelić je na konferenciji za novinare posle sednice vlade rekao da je "Srbija zahvalna i Evropskoj komisiji i Republici Italiji na zalaganju da se odblokira primena Prelaznog trgovinskog sporazuma", dodajući da su sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemlje Evropske unije, osim jedne, na toj poziciji.

On je dodao da je u odgovoru Evropskoj komisiji i Italiji Holandija samo ponovila ranije iznet stav "da će to biti moguće samo kada Srbija završi saradnju sa Haškim tribunalom".

Đelić je naznačio da jedan broj zemalja EU namerava da pitanje evropskih integracija Srbije stavi na dnevni red evropskog samita u oktobru, navodeći da je i za to potreban konsenzus među zemljama članicama Unije te je stoga neizvesno da li će se to pitanje zaista naći na dnevnom redu.

Evropski komesar za proširenje "Oli Ren i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt, na sastanku u junu, preneli su da će postojati inicijativa da se na dnevnom redu samita stavi i pitanje primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom", rekao je Đelić.

Oli Ren je juče ocenio da bi Evropski savet uskoro mogao da se izjasni o odmrzavanju Privremenog trgovinskog sporazuma sa Srbijom, s obzirom na značajne napore koje zemlja čini.

Komesar Ren je na sastanku Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta govorio o situaciji na Zapadnom Balkanu i evropskim perspektivama tog regiona.

Ren je rekao da smatra da "Savet ministara treba u najskorije vreme da prepozna progres Srbije i deblokira Privremeni sporazum".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.