Sud: Premijer FBiH i osumnjičeni u aferi Respiratori brane se sa slobode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2020, 09:18

Sud: Premijer FBiH i osumnjičeni u aferi "Respiratori" brane se sa slobode

Sud BiH nije danas prihvatio predlog Tužilaštva BiH da odredi jednomesečni pritvor za osumnjičene u aferi "Respiratori" - premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FCUZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme "Srebrena malina" Fikreta Hodžića.

Kako prenose Nezavisne novine, Novalić, Solak i Hodžić biće pušteni na slobodu, uz određene mere zabrane. Sud je doneo odluku da se uhapšeni brane sa slobode.

Premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Federacije BiH je u sredu uveče, zajedno sa Solakom i Hodžićem, priveden u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu na ispitivanje (SIPA) u vezi sa aferom "Respiratori".

Agencija ih je u petak predala Tužilaštvu BiH koje je predložilo jednomesečni pritvor za njih trojicu.

Istraga o sumnjivoj nabavci 100 kineskih respiratora za 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,25 miliona evra), znatno više od tržišne, traje više od mesec dana, a tokom tog perioda saslušano je mnogo svedoka, izvršeni su brojni pretresi i pregledana obimna dokumentacija i drugi predmeti.

Nakon sedam sati izlaganja tužioca i odbrane, jutros je završeno ročište u Sudu BiH nakon kojeg je doneta odluka o puštanju premijera FBiH Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, suspendovanog direktora FCUZ-a, i Fikreta Hodžića, vlasnika firme "Srebrena malina", osumnjičene u aferi "Respiratori".

Ročište je održano u Sudu BiH nakon što je Tužilaštvo BiH predložilo da se osumnjičenima u aferi "Respiratori" odredi jednomesečni pritvor.

Nakon što je u Sudu BiH okončano ročište novinarima su se u ranim jutarnjim satima obratili i advokati osumnjičenih u aferi "Respiratori", koji su kazali da očekuju da će njihovi branjenici biti pušteni na slobodu, te da bi određivanje pritvora moglo imati ozbiljne posledice, čak i pad Vlade FBiH.

Advokat Fadila Novalića, Vasvija Vidović, kazala je da su navodi Tužilaštva paušalni te da nisu zasnovani na dokazima.

Novalić: Ako se dokažu optužbe presudiću sam sebi

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić negirao je tokom ročišta za određivanje pritvora u aferi "Respiratori" optužbe koje mu se stavljaju na teret, ocenio svoje hapšenje kao "državni udar" i rekao da će, ako se dokaže ono što tvrdi Tužilaštvo, presuditi sam sebi, prenosi portal Klix.

"Izražavam frustraciju zbog ovog predmeta. Još samo fali da kažu da smo mi naručili pandemiju od Kineza. Preko mojih ruku su prešle 2,2 milijarde KM dok sam radio na izvozu iz BiH, zašto bih sada ostvario bilo kakvu korist od ovih 10 miliona", rekao je Novalić.

Dodao je da je u pitanju bio javni novac koji je usmeren na drugu stranu i ustvrdio da su "tužioci pokazali brutalno neznanje o radu Vlade FBiH".

"Ovde ništa nije po definiciji "pranja" novca, ako neko može dokazati da se to desilo ne treba meni sud da sudi, ja ću sam sebi presuditi. Uhapsiti svog premijera za mene je državni udar, duboko sam protiv ovog događaja. Nisam ni jeo ni pio, izaći ću iz ovoga kao čist čovek", rekao je Novalić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.