Savet bezbednosti i dalje podeljen oko rekonfiguracije UNMIK

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti i dalje podeljen oko rekonfiguracije UNMIK

NJUJORK - Članice Saveta bezbednosti ostale su podeljene po pitanju rekonfiguracije UNMIK-a, ali je većina njih pozdravila hapšenje haškog begunca Radovana Karadžića, iako to nije bilo na dnevnom redu današnje sednice u Njujorku.

Na upravo završenoj sednici o Kosovu, predstavnici SAD i Rusije su na sednici SB o Kosovu izrazili različite stavove o rekonfiguraciji UNMIK-a. Zalmaj Halilzad pozdravio je odluku o rekonfiguraciji Misije UN na Kosovu, dok je Vitalij Čurkin izrazio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << protivljenje Moskve toj odluci.

Ruski ambasador Čurkin je rekao da je mandat šefa UNMIK-a određen Rezolucijom 1244 a ne željom članica Saveta bezbednosti UN. Ponovio je stav Moskve da su proglašenje nezavisnosti Kosova i

njegovo priznavanje kršenje međunarodnog prava, odluke Saveta bezbednosti i Helsinškog završnog akta.

"Protivimo se rekonfiguraciji UNMIK-a. Rusija je zabrinuta zbog namere da se uništi format međunarodnog prisustva koji je ustanovio Savet bezbendosti UN", rekao je Čurkin.

Rusija shvata težnju EU da ima veću ulogu, ali, dodao je Čurkin, to ne sme da bude ispunjeno na jednostran način, već na osnovu Rezolucije 1244 i zato su potrebne nove konsultacije.

Američki ambasador Halilzad je preneo podršku SAD novom šefu UNMIK-a Lambertu Zanijeru u sprovođenju rekonfiguracije po nalogu generalnog sekretara UN.

"Rekonfiguracija je drugačija, ali značajna misija. Pozdravljamo i podržavamo odluku o rekonfiguraciji UNMIK-a u skladu sa novom realnošću na terenu... UNMIK mora da se prilagodi novoj realnosti" nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, rekao je Halilzad i dodao da je ta odluka u potpunosti u skladu s Rezolucijom 1244.

On je ocenio da će misija EU (Euleks) imati "ključnu ulogu" na Kosovu i pozvao sve članice UN da podrže generalnog sekretara UN.

Britanski ambasador Džon Sojers je rekao da Savet bezbednosti i poredrazmimoilaženja, ima isti cilj i da se ne može zanemariti nova realnost na Kosovu bez obzira da li neko priznaje ili ne njegovu nezavisnost.

Rekonfiguracija je, kako je ocenio, u interesu mira i stabilnosti Kosova i regiona. "Verujemo da Euleks mora da se rasporedi kao što je i predviđeno. Dijalog sa Beogradom koji je počeo, mora da bude

vođen na konstruktivan, transparentan način", rekao je Sojers.

On je ukazao da taj dijalog ne znači početak novih pregovora. "Velika Britanija i druge zemlje su priznale Kosovo i to se neće promeniti", istakao je britanski ambasador.

Predstavnik Francuske, predsedavajuće EU, ocenio je da odluka o rekonfiguraciji UNMIK-a doprinosi daljoj stabilizaciji celog Kosova i očuvanju dostignuća Misije UN. On je istakao da će Euleks raditi u kontekstu Rezolucije 1244.

Kineski predstavnik je rekao da rešenje kosovskog pitanja može se postići samo pregovorima i postizanjem obostrano prihvatljivog rešenja. Ohrabrio je Beograd i Prištinu da probleme reše diplomatskim putem i istakao da Rezolucija 1244 ostaje validna i osnova za rešavanje kosovskog pitanja. Ohrabrio je rad EU i to u okviru Rezolucije 1244.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.