Završena rasprava o RFZO i životnoj sredini, o amandmanima u utorak

Izvor: RTS, 05.Okt.2018, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o RFZO i životnoj sredini, o amandmanima u utorak

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o više zakonskih predloga među kojima su i izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine i izmene finansijskog plana RFZO, a rad će nastaviti sledeće nedelje.
Tokom rasprave rečeno da će ukupno uvećanje sredstava za RFZO iznositi 4,1 milijardu dinara.

Navedeno je da će se sredstva u iznosu od dve milijarde dinara koristiti za lečenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << retkih bolesti, a ostatak za izdavanje lekova na recept, isplatu bolovanja i nabavku medicinskih pomagala.
Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine, resorni ministar Goran Trivan kaže da se stvaraju formalno-pravni uslovi za konkurisanje za dobijanje sredstava iz IPARD fonda, a u skladu sa merama zaštite životne sredine.
Trivan je ranije rekao da je smisao izmena u tome da bi individualnim gazdinstvima i fizičkim licima moglo da se pomogne da ispune sve što je potrebno da bi mogli da participiraju i traže sredstva iz ovog fonda.
Govoreći o predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa, ministar je rekao da je njegovo usvajanje važno zbog biodiverziteta koji Srbija poseduje.
Trivan je o Sporazumu o očuvanju populacija slepih miševa u Evropi rekao, da u Srbiji ima 52 vrste te populacije koja je izuzetno važna za ravnotežu u prirodi.
Na dnevnom redu je i potvrđivanje Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Hrvatske o saradnji u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja prirode za koji je Trivan kazao, da je od velikog značaja i da ima mnogo ekoloških polja u okviru kojih se može razviti dobra saradnja dve zemlje.
Poslanik SNS Branimir Rančić naveo je da će poglavlje 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine biti najkompleksnije i najskuplje za Srbiju, jer, kako kaže, u narednih 25 do 30 godina treba da se uloži oko 15 milijardi evra.
Dodao da to ne treba posmatrati kao trošak već kao investiciju u zdravlje. Rančić kaže da izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine stvara uslove za korišćenje IPARD fodnova.
O Duliću i akciji "Očistimo Srbiju"
Tokom rasprave poslanici su se osvrnuli i na nekadašnjeg ministra ekologije Olivera Dulića i akciji tog ministarstva "Očistimo Srbiju".
Marko Atlagić iz SNS-a je rekao je da stranka bivšeg režima nije pridavala veliku pažnju zaštiti životne sredine već je, kaže, preko svojih kadrova u liku Olivera Dulića prala pare, odnosno "otuđivala pare iz Fonda za zaštitu životne sredine".
Dulić je, kaže Atlagić, platio bilborde sa parolom "Očistimo Srbiju" više od pola milliona evra, a izradu sajta 25.000 evra, dok ga je Mlađan Dinkić optužio da je preko Fonda za zaštitu životne sredine nenamenski potrošio sredstva za kampanju Demokratske stranke i za subvencionisanje firmi.
Poslanica Dosta je bilo Branka Stamenkvić je kazala da i ona mora da "evocira uspomene o aferi 'Očistimo Srbiju' koje se, kaže, odlično seća".
"Ispratila sam je građanskim očima i sećam se da je ona pukla u javnosti kada se pojavila informacija da je sajt plaćen 26.000 evra, dodavši da nije niikada ni proradio, a da su pare "bačene u neki bunar ili nečiji privatni džep".
Kritikovala je izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine, rekavši da se njime ukida obaveza raspisivanja javnog konkursa za trošenje finansijskih sredstava za zaštitu životne sredine.
"Napominje se da u naredne dve godine očekuje oko 160 miliona evra iz pretpristupnih fodnova EU. Mi ćemo izmenama zakona omogućiti lakšu zloupotrebu", tvrdi Stamenković.
Odgovorio joj je ministar Trivan, rekavši da konkurs nije jedino sredstvo obezbeđenja zakonskih prodecura.
"Ovde radimo po metodologijama EU. Nema govora da ovo pruža mogućnosti zloupotrebe, već postoje evropska pravila", rekao je ministar.
Poslanica SRS Nataša Jovanović je rekla da su izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine važne jer omogućavaju bolje iskorišćavanje IPARD fodnova za fizička lica kao nosioce poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnike, privredna društva, zemljoradničke zadruge.
I ogromne su koristi koje Srbija ima korišćenjem sredstava IPARD i IPA fondova, za koje je izdvojeno do 2020. godine 160 miliona evra. Velika sredstva su na raspolaganju, zašto to ne iskoristiti, navela je Jovanovićeva.
Dve opomene Mariniki Tepić
Predsedavajući parlamenta Veroljub Arsić izrekao je dve opomene Mariniki Tepić iz poslaničkog kluba Samostalni poslanici.
Tepićeva je pokrenula polemiku tvrdeći da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar zbunio javnost govoreći o finansijskom planu RFZO.
Navela je da nema čoveka u skupštinskoj sali koji će kritikovati usmeravanje sredstava za lečenje retkih bolesti, kao i za lečenje oboljenja koja se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, ali da su to dve ekonomske klasifikacije, i da je Lončar zbunio javnost.
Arsić je Tepićevoj izrekao prvu opomenu pošto je počela da čita pitanja za ministra Zlatibora Lončara, a u ime glumca Sergeja Trifunovića i poručio joj da pitanja postavlja u lično ime.
Arsić joj je drugu opomenu izrekao istakavši "da neće dozvoliti da se unižava dostojanstvo Skupštine i da se vređaju ministri od strane poslanika i obrnuto".
Atlagić: "Isparilo" pet miliona dinara fondacije "Podrži život"
U Skupštini Srbije ponovo je bilo reči o fondaciji glumca Sergeja Trifunovića "Podrži život".
Marko Atlagić iz SNS-a kaže da je Trifunović ulagao novac koji je prikupljen sms porukama u slovenački investicioni fond "Ilirika".
Tvrdi da je iznos od 15,5 miliona dinara oročio na 14,5 meseci, a da je taj investicion fond transakcijom vratio 10 miliona dinara, a da je 5,5 miliona dinara "isparilo".
"Poštovani građani, 'pojela maca, iscurilo je negde', dobro je što je pokrent krivični postupak", rekao je Atlagić.
Poslanik Nove Srbije - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović primetio je da ministar Zlatibor Lončar nije u Skupštini, a on je, kako kaže, hteo da pohvali predlog o osnivanju fonda za lečenje dece, iako se, po njegovoj oceni, može ulaziti u to zašto se baš sada osniva i šta ga je ubrzalo.
"Ono što je manje dobro je da je paralelno pokrenuta kampanja protiv privatnih fondova. Ako je bilo zloupotreba, postoje organi koji time treba da se bave. Mislim da je loše što implementacija državnog fonda ide paralelno sa hajkom protiv privatnih, a bilo bi dobro da rade zajedno. Neko ima više poverenja u državu, neko u ličnost", rekao je Vukadinović.
Prema njegovom mišljenju, "tabolidno mrcvarenje" za rezultat će imati smanjeno poverenje u tu vrstu pomoći.
Poslanici će rad nastaviti u utorak pretresom u pojedinostima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Poslanici o Duliću, lečenju dece u inostrastvu i slepim miševima

Izvor: Blic, 05.Okt.2018

Poslanici Skupštine Srbije su danas tokom rasprave o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine najviše pažnje posvetili bivšem ministru ekologije Oliveru Duliću i nekadašnjoj akciji tog ministarstva "“Očistimo Srbiju”".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.