Zatvoren granični prelaz između Srbije i BiH preko Drine

Izvor: B92, 27.Avg.2019, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvoren granični prelaz između Srbije i BiH preko Drine

Most kralja Aleksandra I Karađorđevića, koji preko Drine povezuje Zvornik i Mali Zvornik, od utorka će biti zatvoren za saobraćaj zbog rekonstrukcije.

To je najavljeno je iz zvorničke Gradske uprave.

Saglasnost za zatvaranje mosta, koji je granični prelaz između BiH i Srbije, u trajanju od tri meseca, dali su nadležni organi obe zemlje.

Most će biti zatvoren dok budu izvođeni neki od radova koji most čine nesigurnim za pešake.

Grad Zvornik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će zajedno s opštinom Mali Zvornik osigurati autobus koji će saobraćati na relaciji Karakaj - Zvornik, odnosno Mali Zvornik - Novi most u Karakaju, a koji će pomoći građanima oba grada da prelaze s jedne na drugu obalu.

Iz Gradske uprave Zvornik pozivaju građane da budu strpljivi dok traju radovi, jer je rekonstrukcija mosta neophodna.

Vlada Srbije izdvojila je 600.000 evra za rekonstrukciju ovog mosta na kojem će u prvoj fazi radova biti obuhvaćeno skidanje sadašnje kolovozne mase i asfaltiranje gazeće površine mosta.

Ugovorom koji su potpisali gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i Miroslav Lazarević, direktor zvorničke firme "Enikon gradnja", koja izvodi radove, predviđeni su peskarenje metalne konstrukcije mosta, zamena dotrajalih delova, sanacija jednog nosivog kamenog stuba, farbanje metalne konstrukcije i postavljanje rasvete.

Prema tenderu, radovi će trajati 12 meseci, a planirano je da izvođač radova za tri meseca uradi glavne radove, nakon kojih bi most bio otvoren za pešake, dok bi u preostalom periodu bili izvođeni radovi koji neće uticati na sigurnost građana koji koriste ovaj granični prelaz.

Most preko Drine između Malog Zvornika i Zvornika izgrađen je sredstvima kralja Aleksandra I Karađorđevića i Ministarstva građevine Kraljevine Jugoslavije.

Most je završen krajem 1929. godine, a u saobraćaj ga je pustio kralj Aleksandar 12. januara 1930. godine.

Tadašnja opština Zvornik odlučila je da od toga dana most bude nazvan po ktitoru - kralju Aleksandru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.