Zastrašujući bilans epidemije u SAD

Izvor: B92, 28.Maj.2020, 16:09

Zastrašujući bilans epidemije u SAD

Bilo da je izražen u dolarima, procentima ili, najtragičnije, brojem izgubljenih ljudskih života, bilans razorne epidemije koronavirusa u SAD je zaprepašćujuć.

Otkako je u februaru u SAD registrovan prvi smrtni slučaj, od kovid 19 je, prema podacima Univerziteta "Džons Hopkins", u toj zemlji umrlo najmanje 100.000 ljudi, što prosečno iznosi oko 900 umrlih dnevno, a skoro 80 odsto svih smrtnih slučajeva dogodilo se među populacijom starijih od 65 godina, navodi CNN u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << analizi

Prema istoj statistici, SAD prednjači u svetu po broju slučajeva kovid 19, kao i po broju preminulih, koji je 2,6 puta veći nego u Velikoj Britaniji, koja je po tome na drugom mestu, sa 36.875 umrlih.

CNN navodi da je broj preminulih od koronavirusa u SAD gotovo jednak ukupnom broju Amerikanaca koji su poginuli u ratovima u Vijetnamu (više od 58.000), Koreji (gotovo 37.000), Iraku (4.431) i Avganistanu (2.445), kao i da bi ga do juna mogao i premašiti.

Takođe,više od 41 odsto smrtnih slučajeva usled kovid 19 u SAD registrovan je susednim saveznim državama Njujork i Nju Džerzi, odnosno ukupno 40.279 - dobrim delom i zato što je grad Njujork epicentar zaraze u zemlji.

Istraživači sa Univerziteta Kolumbija tvrde da je 84 odsto smrtnih slučajeva moglo biti izbegnuto da su mere izolacije u SAD uvedene dve nedelje ranije.

Debra Birks iz ekspertskog tima Bele kuće za borbu protiv kovid 19 i dalje stoji iza predviđanja dobijenih statističkim modelom prema kojem će broj umrlih u SAD iznositi između 100.000 i 240.000, a Svetska zdravstvena organizacija upozorila je svet da bi crni bilans eventualnog drugog talasa pandemije mogao biti još teži, navodi CNN u analizi.

Rezultati jedne studije pokazuju da SAD na koronavirus mora da testira barem 900.000 ljudi dnevno da bi bilo moguće bezbedno ukidanje restriktivnih mera, dok je, primera radi, u nedelju izvršeno 378.908 testiranja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.