Izvor: RTS, 26.Jun.2020, 15:47

Zašto su neveseli prvi dani jeseni za porodicu Gvozdenović iz Žiče

Domaćinstvo Gvozdenović iz Žiče, pobednik je ovogodišnjeg takmičenja Domaćinstvo koje su laste izabrale, organizuje ga Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. U ovom domaćinstvu ima najviše gnezda seoskih lasta. U Srbiji žive i gradske laste, razlikuju se samo po boji perja. Osim krava i svinja, u štali u kojoj su svile svoja gnezda, one su sada najbrojnije.
Veseli  ptičji cvrkut u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << domaćinstvu Radovana i Mire Gvozdenović, od jutra do mraka. Laste svakog proleća sviju svoja gnezda u štali ovih domaćina. Ove godine čak 86!

Radovan se seća da je kao mali dolazio sa dedom u štalu, ali se ne seća da je ikada bilo kao  godine.
Gvozdenovići su navikli na laste, kažu da su  im  najteži prvi dani  jeseni, kada selice odlete na jug.
Mara je navikla da  ih vidi u dvorištu, ili kako lete. Tih dana, kad uđe u štalu dočekuje je tišina. Ali s proleća, štala propeva sa njima!
Društvu za zaštitu i proučuvanje ptica Srbije prijavilo se 452 domaćinstva, sa ukupno 4.500 gnezda u kojima je oko 27.000 lasta. Laste, kako veterinari kažu, uvek prate čoveka, štale biraju zbog hrane.
Bojan Milojević, veterinar, podseća i da su korisne -  uništavaju insekte,u štalama nema mušica, ali ne diraju pčele, veruje se žbog žaoke.
Laste su odabrale Gvozdenoviće ali i  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica. Osim priznanja, dobili su od njih tonu kukuruza, za ljubav i brigu o seoskim lastama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.